Auto zanimljivosti

Škoda Fabia – 900 km sa punim rezervoarom benzina

Škoda Fabia – 900 km sa punim rezervoarom benzina
Foto: N.N. | Škoda Fabia – 900 km sa punim rezervoarom benzina

Češki proizvođač objavio je nove tehničke detalje četvrte generacije modela Fabia, koja uskoro stiže na tržište.

Škoda je posebno istakla veliku autonomiju u vožnji sa punim rezervoarom. Fabia će biti dostupna u pet pogonskih varijanti, a svih pet su benzinske.

Četiri od pet benzinskih varijanti omogućavaju vozaču da automobilom pređe i preko 900 km (prema WLTP mernom standardu) bez zaustavljanja radi sipanja goriva.

Iz kompanije dodaju da je ovo moguće uz jedan uslov - kupci prilikom naručivanja vozila moraju da odaberu opcioni, veći rezervoar u koji staje 50 litara benzina. Podsjećamo, Fabia se standardno isporučuje sa rezervoarom od 40 litara.

Kada je riječ o specifikacijama pogonskih jedinica, bazični motor je 1.0 MPI atmosferac u verzijama sa 65 KS (48 kW) i 80 KS (59 kW). S obzirom da slabija od dvije opcije ubrzava iz mjesta do 100 km/h za čak 15,5 s, osnovna verzija nije za one kojima su bitne dobre preformanse.

Škoda nudi i trocilindarski 1.0 TSI turbo-benzinac, takođe u dvije verzije snage. Slabiji proizvodi 95 KS (79 kW), a jači 110 KS (81 kW) i taj motor je standardno uparen sa 6-brzinskim manuelnim mjenjačem, za razliku od ostalih navedenih benzinaca. Uz doplatu se može dobiti i 7-stepeni DSG mjenjač sa duplim kvačilom.

Za one koji od male Škode žele nešto više, na raspolaganju je i 4-cilindarski 1.5 TSI sa 150 KS (110 kW) i 7-stepenim DSG mjenjačem.

Ova Fabia 0-100 km/h stiže za samo 8 sekundi i razvija maksimalnih 225 km/h.

Još jedna zanimljivost u vezi sa novim Škodinim modelom je mogućnost izbora dvije opcije ogibljenja - jedne za vožnju u pretežno urbanom okruženju i asfaltiranim putevima i druge za "grublje" terene.

Ukoliko se kupac odluči za drugu varijantu, njegova Fabia imaće za 15 mm veće odstojanje od tla i posebne amortizere predviđene za češći silazak sa asfalta.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije