Auto zanimljivosti

Škoda koja nije smjela da se trka zbog Hladnog rata

Škoda koja nije smjela da se trka zbog Hladnog rata
Foto: Skoda | Škoda koja nije smjela da se trka zbog Hladnog rata
N.N.

U okviru 120 godina proslave istorije moto sporta, Škoda je podsjetila na 1100 OHC, trkački automobil napravljen krajem 1950-ih s ciljem takmičenja u legendarnim 24 sata Le Mana, zbog politike to nikada nije ostvareno.

Konkretno, "teška politička situacija" krajem 50-ih i početkom 60-ih, poznata kao Hladni rat, omogućila je 1100 OHC da se takmiči isključivo u komunističkim zemljama, gdje se trkački automobil pokazao veoma uspješnim.

Bila je godina ranije - 1956, a 1958. 1100 OHC već je odnijelo pobjedu na stazi Mlada Boleslav. 

Izrađen je na rešetkastom okviru od tankozidnih čeličnih cijevi i koristio je uzdužno postavljen 1,1-litarski motor povezan sa petostepenim mjenjačem.

Iako je četvorocilindrični proizvodio samo 92 ks, 1100 OHC je mogao da postigne 200 km / h zbog izuzetno male težine od 555 kilograma.

Samo su dva primjera sa takvim tijelima napravljena 1957. i 1958. godine, dok su godinu dana kasnije napravljena još dva aluminijumska kupea. Na nesreću, oba originalna automobila su oštećena u nesreći, ali Škoda je uspjela da "oživi jedan".

Što se tiče performansi aluminijuma, oba se nalaze u Škodinom muzeju u Mladom Boleslavu u Češkoj i još uvijek učestvuju u istorijskim trkama . Jedan od njih je u vlasništvu Škode UK.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije