Auto zanimljivosti

Skupa greška: Prebacio u nižu brzinu pa plaća 40.000 evra

Skupa greška: Prebacio u nižu brzinu pa plaća 40.000 evra
Foto: Toyota | Skupa greška: Prebacio u nižu brzinu pa plaća 40.000 evra

Prebacivanje u pogrešnu brzinu može se dogoditi svakome, ali ponekad može biti fatalno. Pogotovo ako prebacite u niži stepen prenosa umjesto u viši, a šteta je veća ako to radite na visokim obrtajima.

Upravo to se dogodilo jednom vlasniku sportske Toyote Corolle GR u Americi.

Vlasnik nove Corolle GR je doživeo je pravu noćnu moru prije nego što je autom prešao 800 kilometara. Ali ono što ga je još više šokiralo bio je račun za popravku, koji je bio toliko veliki da je praktično mogao da kupi potpuno nov automobil, piše Carscoops a prenosi b92.

Vlasnik automobila priznao je da je prilikom ubrzanja prebacio mijenjač u nižu (pogrešnu) brzinu i da nije bio siguran šta će se desiti, ali račun od 42.180 dolara svakako nije bio ono što je očekivao.

Ispričao je kako se jedne večeri vozio kući s posla i prebacio u treću brzinu dok je namjeravao da prebaci u petu.

Na osnovu dokumentacije koju je priložio Carscoopsu, u servisu smatraju da su obrtaji motora porasli na 8.900 obrtaja u minuti, a Corolla GR ima dozvoljeni maksimum na 6.500.

Zapisnici iz servisa pokazuju da su ventili na cilindrima bili savijeni, metalne strugotine su pronađene u motornom ulju, a da je jedan klip napravio usjeke u zidu cilindra.

Toyota USA poslala je terenskog tehničara da provjeri automobil i oštećenje. Na kraju je kompanija odbila da pokrije štetu na vozilu koje je pod garancijom, što je i razumljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije