Auto zanimljivosti

Sljedeći BMW M5 će biti "plug-in" hibrid sa 760 ks

Sljedeći BMW M5 će biti "plug-in" hibrid sa 760 ks
Foto: N.N. | Sljedeći BMW M5 će biti "plug-in" hibrid sa 760 ks

Naredna generacija BMW-a serije pet je već na asfaltu, doduše u kamufliranom izdanju. Bavarski sedan je "špijuniran" još u julu ove godine, a o njegovom obliku i veličini se ne zna mnogo. Zapravo, nije se znalo ni o mehanici mnogo, sve do sada.

Tehnologija koja će pronaći svoje mjesto u modelu sljedeće generacije u prvi plan stavlja činjenicu da nova "petica" postaje temeljno elektrifikovana. Biće dostupna u konvencionalnoj varijanti ili kao hibrid, mada znamo da je i čisto električni model u razvoju. Možda je za ljubitelje BMW-a interesantniji novi M5, koji će se po svemu sudeći osloniti na "plug-in" hibridni pogonski sklop.

Dotični elektrifikovani sistem će kombinovati BMW-ov S63 twin-turbo V8 s elektromotorom za dodatnih 200 ks. Ukupna izlazna snaga bi mogla da dostigne 760 konja, što bi kompenzovalo dodatnu masu koju donose elektromotor i baterije.

Bavarci takođe planiraju model koji će biti pozicioniran ispod M5, koji bi mogao da odbaci V8 mašinu u korist hibridizovanog 3,0-litarskog rednog šestaka. Zapravo bi moglo da se radi o unapređenoj verziji 545e "plug-in" hibrida, s oko 500 ks. N63 twin-turbo V8 će po svemu sudeći biti penzionisan, jer korene vuče još iz prve generacije X6, a bilo bi suviše skupo modifikovati ga u cilju usklađivanja s budućim Euro sedam emisionim standardima.

Međutim, ono što je takođe interesantno je što bi serija pet mogla da dobije novu perjanicu u formi čisto električnog modela, baziranog na i5. Za sada je suviše rano govoriti o konkretnim stvarima, ali bi mogao da isporučuje oko 800 ks, i samim tim po snazi nadmaši M5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije