Auto zanimljivosti

Smiješni nadimci evropskih automobilskih marki u Kini

Smiješni nadimci evropskih automobilskih marki u Kini
Foto: Pixabay | Smiješni nadimci evropskih automobilskih marki u Kini

Čuvajte se BMW-a u Kini! Hajde da vidimo, koji su to smiješni nadimci koje njemačke premijum (i jedna francuska) automobilske marke imaju u Kini.

Nadimci su uvijek zabavni. Zašto je Audi postao "kriminalac" u Kini, zašto je Porsche Panamera "za izbjegavanje", a BMW "nedodirljiv"?

Automobilske marke ne mogu da se odbrane od nadimaka. Ljubiteljima njemačkih automobila je poznat popularan naziv za Opel Kadett Rally iz sedamdesetih – "crni kovčeg". Naravno, razlog nije ležao u tome što je bio sklon nezgodama, već zbog dvije" crne pruge koje su se protezale duž haube motora, što je zapravo služilo za preveniranje odbijanja svetlosti.

Ford Taunus "kada za kupanje" ili BMW Isetta "jajoliki mehur", nemaju problema sa svojim nadimcima. Činjenica da je Citroen 2CV danas poznat uglavnom kao kao "ružno pače" ili "patka", kod nas "spaček" (rugobica na slovenačkom), može uglavnom da se zahvali novinarima. Model koji je predstavljen premijerno 1948. u Parizu, podsjetio je na bajku Hansa Kristijana Andersena: "On je poput ružnog pačeta između dva labuda". Danas je francuska marka ponosna na ovo ime.

Čak i u Kini, automobili dobijaju smiješne nadimke. Audi je "kriminalac u odelu" na mandarinskom kineskom, dok je VW Lamando (VW Jetta u CC izdanju, koje se prodaje u najmonogoljudnijoj zemlji svijeta) "pikantna zemička". Različiti su razlozi za "kačenje" nadimaka, ponekad oni pojednostavljuju teško izgovaranje naziva marke ili opisuju izgled i vozne osobine automobila. Sve to je rezultiralo zaista zanimljivim nadimcima.

Audi RS

Sportski modeli iz Ingolštata u Kini dobijaju nadimke po elegantnoj pojavi i performansama. Često se nazivaju "kriminalcima u odelu". Upitno je da li se to ljudima iz VW-ove luksuzne filijale to sviđa, ali Audi je i dalje jedan od najvažnijih njemačkih proizvođača u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

BMW

Kada je Bayerische Motoren Werke započeo rad, Kina je bila još uvijek veoma daleko. Kod lokalnih prodavaca, akronim koji označava naziv bavarske marke je prilično zabavan za one koji su zainteresovani za kupovinu. Čuvena tri slova izgovorena u rečenici na kineskom znače "ne dodiruj me". Ovo naravno može biti poruka potencijalnim lopovima.

Mercedes AMG

I skraćenica Mercedesovog sportskog ogranka u Kini može da znači nešto drugo. Filijala "specijalizovana za sportske modele" Kinezima zvuči kao mandarinska fraza, koja u prevodu znači "voli tu kokošku".

Porsche

Proizvođač sportskih automobila iz Cufenhauzena vjerovatno nije baš najsrećniji zbog svog kineskog nadimka. Na mandarinskom kineskom, "porše" zvuči kao "raspadnute cipele".

To nije sve, jer kada se u priču uključi Panamera, stvari postaju "intimnije". Naime, izgovoreno na mandarinskom kineskom, "panamera" znači "diraj sva neželjena mjesta".

Volkswagen

Više sreće u dodjeljivanju nadimaka je imao Volkswagen, iz prostog razloga što ne postoji na kineskom riječ ili fraza koja se slično izgovara kao "folksvagen". Jedino je bestseler Lemando, kineska verzija Jette, po tom pitanju zanimljiva tamošnjim kupcima. Izgovoreno na mandarinskom, Lemando znači "začinjena kifla". Čudno, posebno ako se ima u vidu da je ovaj naziv razvijen specijalno za kinesko tržište.

DS

Nisu samo nemačke marke na meti kineskih kupaca. Ovo se odnosi i na francuski DS. Mada se na francuskom izgovara "di-es", na mandarinskom označava siromašnog mladog čovjeka neugledne pojave. Riječ je o "gubitniku" koji se nikako ne uklapa u plemenit imidž, koji francuski proizvođač nastoji da gaji. Da li iz tog razloga loše posluju u Kini?

(AutoRepublika.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije