Auto zanimljivosti

SpOTTO je na straži: Pogon BMW-a po budim okom robotskog psa (VIDEO)

SpOTTO je na straži: Pogon BMW-a po budim okom robotskog psa (VIDEO)
Foto: BMWGROUP | SpOTTO je na straži: Pogon BMW-a po budim okom robotskog psa

Četvoronožni robot po imenu SpOTTO nedavno se pridružio timu u BMW-ovoj fabrici Hams Hol u Velikoj Britaniji. Autonomni robot-pas skenira postrojenje i obezbjeđuje besprekorno funkcionisanje proizvodnih procesa.

Opremljen vizuelnim, termičkim i zvučnim senzorima, SpOTTO prikuplja vrijedne podatke koje dostavlja sistemu za nadzor i nadgleda proizvodni objekat.

Dirk Dreher, direktor fabrike, je oduševljen:

"Zahvaljujući robotskom psu, dobijamo ogromnu količinu preciznih podataka i procjena, kao i sliku proizvodnih procesa u realnom vremenu. Projektni tim u fabrici Hams Hol osmislio je obim posla za našeg četvoronožnog prijatelja i savršeno ga integrisao u naše procese". kaže Dreher.

Zahvaljujući vizuelnim, termičkim i zvučnim senzorima, SpOTTO može obavljati brojne zadatke održavanja.

Prati temperaturu proizvodne opreme i odmah prepoznaje da li se instalacija pregrijava što je rani znak potencijalnog kvara.

U fabrici Hams Hol, SpOTTO je takođe specijalizovan za otkrivanje curenja u cjevovodima za komprimovani vazduh koji se koriste u proizvodnji.

Pošto komprimovani vazduh zahtjeva značajnu količinu energije, brzo otkrivanje curenja može smanjiti potrošnju energije.

SpOTTO je djelo čuvene kompanije Boston Dynamics. To je okretan robot, dovoljno mali za upotrebu u zatvorenom prostoru, koji se penje uz stepenice i sa lakoćom prelazi preko neravnog terena.

 

Originalno ime robota Spot je promenjeno u SpOTTO u Hams Holu – odajući počast naslijeđu ove fabrike motora.

Gustav Oto je bio jedan od osnivača BMW-a i sin Nikolausa Ota, pronalazača četvorotaktnog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Prošle godine je u Hams Holu proizvedeno više od 400.000 motora, a fabrika pored robota SpOTTO zapošljava oko 1.600 ljudi.

Prije nego što je SpOTTO stigao u fabriku, namjenski tim je testirao za koje aktivnosti bi robotski pas bio pogodan u jednogodišnjem procesu razvoja.

Pored pomenutih, istražuju se i druge potencijalne funkcije: one uključuju izvođenje složenih sekvenci pokreta koje čine četvoronožnog robota još boljim u pristupu teško dostupnim segmentima proizvodnje.

Pored Hams Hola, i druge fabrike BMW Grupe takođe trenutno testiraju upotrebu pasa robota.

(Revija HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije