Auto zanimljivosti

Šta se dešava sa motorom kada se u njemu nađe previše ulja?

Šta se dešava sa motorom kada se u njemu nađe previše ulja?
Foto: Pixabay | Šta se dešava sa motorom kada se u njemu nađe previše ulja?

Da premala količina ulja u motoru može da dovede do niza problema, uglavnom, je poznato. Međutim, ni kada se u motoru automobila nađe previše ulja to, takođe, nije dobro.

Ako primjetite curenje ulja, osjetite smrad paljevine ili se sopstvenim očima uvjerite u dim koji izlazi iz motora, odnosno izduvne cijevi ili motor počene da ispušta čudne zvuke - sve to mogu da budu simptomi koji ukazuju da ste previše nagnuli kanticu sa uljem prilikom sipanja.

Prekomjerno sipanje ulja u motor može da izazove pojavu pjene, pošto će se mazivo pretvoriti u pjenastu tečnost sa mjehurićima vazduha koji umanjuju svojstva podmazivanja i hlađenja motora. "Pjenasto ulje" pumpa ne može tako lako da distribuira po motoru, pa do nekih pokretnih dijelova možda neće stići onoliko ulja koliko je potrebno, povećavajući potrošnju i rizik od oštećenja motora, prenosi Telegraf.

Zato poštujte propisanu količinu ulja koja je potrebna vašem vozilu i ne pretjerujte, odnosno pazite na šipku za mjerenje ulja i budite oprezni sa dolivanjem. Uobičajno je da se ulje skuplja u posudi na dnu motora, ispod radilice, piše Revija HAK. Ako je posuda prepunjena, radilica će djelovati kao brza mješalica koja stvara pjenu.

Prekomjerna količina ulja u motoru takođe povećava i pritisak ulja u motoru, što utiče na stanje dihtunga (zaptivke, brtve) glave motora. Vremenom, dodatni "stres" ubrzava njihovo propadanje.

Provjera nivoa ulja, odnosno šipke za njegovo mjerenje, kada je vozilo parkirano na ravnom i motor je hladan, pokazaće tačno stanje. Ako je nivo ulja malo iznad oznake maksimalnog nivoa, to ne bi trebalo da pravi probleme.

Ako je količina ulja u motoru veća za pola litra ili više od propisane, ili se na šipci za mjerenje pojavila pjena, najbolje je da iz motora odlijete dio ulja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije