Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Šta se može dogoditi ako vam automobil dugo parkiran

Šta se može dogoditi ako vam automobil dugo parkiran
Foto: Pixabay | Šta se može dogoditi ako vam automobil dugo parkiran
N.N.

Ostavite li automobil dugo na parkingu i ne vozite li ga sedmicama, mogli biste imati velikih problema. Mnogi dijelovi vozila, naime, ne podnose dugo stajanje.

Akumulator se prazni kad automobil stoji. Jednostavno! Ne vozite li automobile sedmicama, vjerovatno će se isprazniti, odnosno nećete moći uključiti motor.

Diskovi na kočnicama će zahrđati i prva kočenja će biti daleko od performansi kočnica kad su potpuno ispravne. Kočiona sila biće mnogo slabija i morat će proći neko vrijeme prije nego što se kočnice vrate punoj funkcionalnosti. Ostavljate li automobil da stoji duže vrijeme ne potežite ručnu kočnicu, jer bi se pločice i diskovi mogli zaglaviti.

Dugim stajanjem na jednom mjestu gume će se vjerovatno deformisati. Provjerite ih kod servisera, pogotovo ako osjetite vibracije kojih nije bilo prije nego što ste posljednji put vozili.

Parkirate li vozilo zimi i puno je soli, ne treba posebno napominjati kakav će uticaj imati na limene površine automobila. Korozija neće biti vidljiva odmah, ali će se definitivno brže razviti.

Ostavite li automobil u čijem interijeru ima mnogo vlage, velika je vjerovatnost da će vas, kad mu se vratite nakon nekoliko sedmica, iznenaditi neugodan miris. Parkirate li u garaži, uvijek ostavite prozore lagano spuštene - tek toliko da vazduh ulazi u kabinu.

U rezervoaru bi se mogla stvoriti hrđa zbog kondenzacije. Zbog toga biste, prije dugotrajnog parkiranja, trebali napuniti rezervoar gorivom.

(HAK Revija)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije