Auto zanimljivosti

Šta se najviše kupuje i koliko novca se u prosjeku izdvaja za nov auto u Srbiji

Šta se najviše kupuje i koliko novca se u prosjeku izdvaja za nov auto u Srbiji
Foto: Pixabay | Šta se najviše kupuje i koliko novca se u prosjeku izdvaja za nov auto u Srbiji
N.N.

U okviru online manifestacije koju organizuje pod nazivom Dani novih vozila, sajt Polovni automobili realizovao je istraživanje o kupovini novih vozila.

Istraživanje je obuhvatilo analizu prodaje novih automobila u prvom kvartalu tekuće godine, kao i anketu koja je obuhvatila 7.698 ispitanika, posjetilaca sajta koji su u potrazi za novim ili polovnim automobilom.

Prema analizi koju je sproveo sajt Polovni automobili na osnovu podataka prikupljenih u saradnji sa "CUBE Team", u prvom kvartalu tekuće godine prodato je 5.019 novih automobila, približno isto kao u posmatranom periodu prethodne, 2021, kada je prodato 4.997 vozila.

Kada ovakve rezultate uporedimo sa prvim kvartalom 2020. godine primetan je rast prodaje u tekućoj godini od 11%.

Navedeni podaci nedvosmisleno ukazuju na oporavak tržišta novih automobila od inicijalnog udara pandemije. Ipak, veoma je značajno imati u vidu i podatke iz 2019. godine, kada tržište još uvek nije bilo izmijenjeno, te na osnovu takvog poređenja može dobiti realnija slika stanja.

Prodaja novih vozila u prvom kvartalu tekuće godine je za svega 2% manja u odnosu na isti period 2019. godine, te možemo zaključiti da su ovakvi rezultati gotovo dostigli one iz perioda prije pandemije.

Kada je riječ o gorivu, odnosno izboru pogonskog agregata, kupci novih automobila su i u prvom kvartalu ove godine najviše kupovali benzince - čak 60% prodatih novih automobila.

Na drugom mjestu je dizel sa 19,82%, dok su hibridna vozila treća po prodaji (15,06%).

Najprodavaniji brend kada je reč o novim novih automobilima i u tekućoj godini je Škoda, a redom slijede Toyota, Hyundai, Fiat i Dacia.

Više od 75% ispitanika nikada do sada nije kupilo novi automobil. Međutim, čak 30% anketiranih u istraživanju sajta Polovni automobili planira kupovinu novog automobila u budućnosti.

Kada je riječ o vremenskom periodu, najveći broj njih navelo je da kupovinu novog automobila planira u narednih 5 godina (36%), zatim u narednih godinu dana (27,1%) i naredna 3 mjeseca (14,5%).

Ispitanici koji planiraju kupovinu novog automobila u okviru ankete otkrili su i razloge zbog kojih su se opredijelili za novo, a ne polovno vozilo.

Najčešće naveden razlog koji je obilježilo više od 40% ispitanika jeste da pri kupovini novog automobila nema potrebe za dodatnim ozbiljnim ulaganjima.

Za nov automobil kupci se odlučuju i zbog sigurnosti u pogledu tehničku ispravnost novog automobila (39,2%), fabričke garanciju (32,9%), sigurnijeg izbora i kupovine (27,9%), lakše kasnije prodaje (21,8%), veće bezbjednosti (21,8%).

Sa druge strane, istraživanjem je ispitano i zbog čega gotovo 70% kupaca ne planira kupovinu novog automobila u budućnosti, već se prije opredjeljuje za polovni.

Među razlozima izdvajaju se nedostatak finansijskih sredstava za kupovinu novog automobila (66,2%) i brže gubljenje na vrijednosti novog vozila (35%).

Najveći broj ispitanika planira kupovinu povoljnijeg novog automobila - do 13.000 evra (26,5%).

Zatim slijedi cjenovni rang od 13.000 do 15.000 evra (21,7%), te cenovni rang od 15.000 do 20.000 evra (19,8%).

Ukoliko planirate ili samo razmišljate o kupovini novog automobila, ne propustite priliku da od 10. maja do 10. juna na dobro poznatom mjestu pogledate aktuelnu ponudu.

Posetite online manifestaciju Dani novih vozila na sajtu Polovni automobili i na jednom mestu pronađite najveću ponudu novih automobila, motocikala i kombija.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije