Auto zanimljivosti

Šta sve ne smijete ostavljati u autu kad su visoke temperature

Šta sve ne smijete ostavljati u autu kad su visoke temperature
Foto: Pacific24/Pixabay | Šta sve ne smijete ostavljati u autu kad su visoke temperature
N.N.

Sunce i vrućina pogubno djeluju na neke stvari koje koristimo i nije ih pametno ostavljati u automobilima.

Čini se razumnim držati bocu vode u automobilu tokom toplotnog talasa. Međutim, bisfenol A i ftalat u plastici, hemikalije koje djeluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim bocama u vrućem automobilu može uzrokovati ispuštanje ovih tvari u vodu, piše The Sunday Times, prenosi revijahak.hr.

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim ueđajima koji ih koriste, od računara, mobilnih… Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smijete ostavljati na suncu jer u nekim slučajevima mogu eksplodirati.

Sljedeći su svi sprejevi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dosegne oko 48°C, pritisak u spremniku se dovoljno poveća da može izazovati eksploziju, kažu stručnjaci. Plastični okviri sunačnih naočara mogu se iskriviti i promijeniti boju, a sočiva se mogu izobličiti.

Neke lijekove, poput antibiotika, treba čuvati u hladnjaku Lijekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki odnjih će postati neupotrbljivi nakon izlaganja. ekstremno visokim temperaturama. Ako koristite adrenalinske injekcije, njihova korisnost nestaje u vrućim vozilima. Što je, naravno, pitanje života ili smrti.

Ruž za usne otopiće se visokim temperaturama.

Dokumentovano je da limenke gaziranih pića mogu eksplodirati kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od narandže može eksplodirati ako se ostavi u automobilu duže vrijeme, a to znači i ljepljivi enterijer…

Ostavljati upaljače za jednokratnu upotrebu u automobilima za vrućih dana nije pametna ideja. Njihova eksplozija može izazvati veliku štetu pa i pucanje vjetrobranskih stakala.

Ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u zatvorenim vozilima!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije