Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Šta voze Rusi i Ruskinje?

Šta voze Rusi i Ruskinje?
Foto: Pixabay | Šta voze Rusi i Ruskinje?
N.N.

Ruska agencija koja se bavi istraživačkim radom iz oblasti automobilske industrije, Autostat je pripremila pregled vodećih "muških" i "ženskih" marki vozila.

Pregled je zasnovan na studiji koja je obuhvatila značajan broj vlasnika automobila određenih brendova. Na osnovu polne, odnosno rodne statistike, izvedeni su zaključci koje su to marke kod kojih je srazmjerno najveće učešće jednog, odnosno drugog pola.

Više od 240 hiljada upitnika je popunjeno tokom ispitivanja a učesnici u studiji si bili stari između 18 i 65 godina. Istraživanje je vršeno 2018. i 2019. godine.

Šta žene vole?

Na prvim mestu se našao kineski Chery sa 24% vlasnika ženskog pola, a odmah za njim slijedi Daewoo (22,5%). Treće mesto je okupirao još jedan „kosooki brend“ Lifan (20,3%). Na četvrtom i petom mestu su se našli nama konačno bliske marke: Peugeot (17,2%) i Suzuki (16,9%).

Žene obožavaju i automobile sljedećih proizvođača: Citroen (16,3%), Geely (15,7%), Hyundai (12,7%), Mazda (12,5%) i Opel (11,7%).

Šta muški preferiraju?

Najmuževniji automobil za Ruse je onaj koji posjeduje oznaku Infinitija na poklopcu prtljažnika, s obzirom na činjenicu da je vlasnička struktura vozila ove marke: 95,8% naspram 4,2% u korist muškog pola.

Na drugom mjestu se našao domaći UAZ (95,5%) a razlika, barem u ovom istraživanju, u odnosu na Infiniti je prilično zanemarljiva. Treće i četvrto mjesto drže Subaru (93,3%) i Toyota (92,7%). Prvih pet proizvođača kompletira češka Škoda sa skorom od 91,7%.

Na "Top Ten" listi su se još našli i Volkswagen (91,4%), Mercedes-Benz (91,2%), Ford (91%), Mitsubishi (90,9%) i Honda (90,7%).

Zaključak

Zaključak ide u smjeru jasno profilisanog patrijahalnog društva u Rusiji s obzirom da su i "najženstvenije marke" većinski u vlasništvu pripadnika jačeg pola, a zatim i prepoznavanja veće izloženosti predrasudama prema proizvođačima od strane muškaraca, jer kako drugačije objasniti činjenicu da ženskom listom dominiraju kineske (jeftine i bez tradicije) marke, dok je kod muškaraca izostalo pojavljivanje bilo kog neafirmisanog brenda.

Teško je i ne primjetiti odsustvo Audija, Volvoa i BMW-a s ovih lista što će neki protumačiti izbalansiranošču pojave i sveopštom popularnošću, dok će drugi pomisliti da se radi o bezličnim markama, to jest o "hermafrodit" brendovima, piše AutoRepublika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije