Auto zanimljivosti

Stellantis započeo s proizvodnjom rednih šestocilindarskih motora

Stellantis započeo s proizvodnjom rednih šestocilindarskih motora
Foto: Jeep promo | Stellantis započeo s proizvodnjom rednih šestocilindarskih motora

Sljedeći još neke svjetski priznate proizvođače automobila, i koncern Stellantis se vraća ideji sklapanja šestocilindarskih motora.

Naime, u meksičkoj fabrici grupacije koja je podignuta u gradu Saltiljo, počela je proizvodnja jedinica iz nove serije Tornado, dok je zvanično lansiranje bilo održano još 22. novembra.

Kako bilo, novi motor nosi fabričku kodnu oznaku GME T6. Razvijen je od strane bivšeg koncerna FCA i umnogome je oslonjen na raniji blok označen sa 2.0 GME (Global Medium Engine), iza koje skraćenice se krije četvorocilindarski turbobenzinac koji je služio u gami sljedećih brendova: Alfa Romeo, Maserati i Jeep. Najvjerovatnije je najviše takvih motora završilo kao pokretačka sila modela Jeep Wrangler.

Šestocilindarski motor Tornado posjeduje radnu zapreminu od tri litra i biće ponuđen u više nivoa izlazne snage. Najmoćnije izdanje nosi naziv GME T6 HO (High Output) i ono će prvo ući u ciklus masovne proizvodnje, ali kako rekosmo, tačne karakteristike još uvijek ne znamo.

Motori iz porodice Tornado će u asortimanu Stellantisa postepeno zamjeniti jedinice V6 3.6 i V8 5.7. Sudeći po preliminarnim informacijama, u 2022. godini će agregati iz ove priče početi da se montiraju u sljedeće modele: Jeep Wrangler, Grand Cherokee i Wagoneer kao i u Ram 1500, i pikap Jeep Gladiator. Uzgred da podsjetimo da istorija marke Jeep već poznaje motor s imenom Tornado, i on je prikazan na naslovnoj fotografiji.

Proizvodila ga je firma Kaiser Jeep Company i to od 1962. do 1973. godine. Ta jedinica je posjedovala zapreminu od 3,8 litara, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije