Auto zanimljivosti

Sujevjerje ili nešto drugo: Vozite bijele aute da ugodite predsjedniku

Sujevjerje ili nešto drugo: Vozite bijele aute da ugodite predsjedniku
Foto: X.com | Prestonica Turkmenistana

U Ašgabatu, prestonici Turkmenistana automobili mogu biti ofarbani samo u bijelo.

Još 2015. godine britanski BBC je prenio da građani te zemlje mogu da kupe samo bijele automobile (navodno je moguća i svijetla nijansa sive). Potom su objavljene informacije da vlasti navodno uklanjaju sve automobile koji nisu bijele boje sa ulica glavnog grada.

Vlada Turkmenistana nije dala nikakvo obrazloženje za ovu odluku a navodno iza svega stoji bivši predsjednik zemlje Gurbanguli Berdimuhamedov (2006. - 2022.), koji je sujeveran i vjeruje da bijela boja donosi sreću.

Te 2015. je negova administracija je zabranila uvoz crnih aumobila  a suočeni sa lavinom vozača koji su htjeli da promijene boju karoserije, auto-lakireri su povećali cijene svojih usluga koje sada koštaju od 1.000 do 3.000 dolara. Mnogim vozačima  je ova suma previše pa su svoje limene ljubimce koji su "nesrećnih boja" pokušali da prodaju u drugim zemljama u blizini Turkmenistana.

Za ovu zemlju kažu da je jedan od najboljih primjera stereotipa vezanih za autokratski sistem. Tako je prvi predsjednik Turkmenistana Saparmjat Nijazov za vrijeme svoje vladavine (1985. – 2006.) je u centru Ašganata potavio ogromnu zlatnu rotirajujuću statutu samog sebe a čak je oprimijenio vlastito ime u Turkmenbaši što u prevodu znači otac svih Turkmena. Isto ime nosi i nekadašnji grad Krasnovodsk.

Nakon njegove smrti 2006. Gurbanguli Berdimuhamedov je tu istu statuu prebacio na ivicu grada a  kasnije je prestonicu nagradio velikim spomenikom posvećenim samom sebi ali i svojoj velikoj strasti konjima. I ovaj put je u pitanju statua od zlata a na njoj Gurbanguli na propetom konju juriša u bolje sutra. Nedugo zatim zlatni kip je dobio i Srednjeazijski ovčar, omiljena rase o kojem je predsjednik napisao i knjigu.

Sada Turkmenistanom iz predsjedničke rezidencije upravlja njegov sin Serda a Gurbanbguli je na čelu Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije