Auto zanimljivosti

Supersonični automobil dostigao brzinu od 806 km/h

Supersonični automobil dostigao brzinu od 806 km/h
Foto: Screenshot | Supersonični automobil dostigao brzinu od 806 km/h

Supersonični automobil, ako ga možemo tako uopšte nazvati, Bloodhound je u fazi testiranja uspio da probije barijeru od 800 km/h.

Cilj je, istina, mnogo veća brzina.

Na testiranjima u Južnoj Africi supersonični auto Bloodhound je upravo postigao brzinu od 501 milju na sat ili 806,3 km/h.

Ovaj posebni automobil sa mlaznim motorom iz borbenog Eurofighter Typhoon aviona do rekorda vozi Endi Grin, vozač koji je prije 22 godine postavio i trenutno važeći rekord koji iznosi 763 mph ili 1,228 km/h.

Tada su to napravili sa jednako posebnim automobilom pod imenom Thrust SSC, koji je ujedno postao i prvi automobil koji je probio zvučni zid.

Naravno, Bloodhound ima malo toga zajedničkog sa običnim automobilima, pa aerodinamički oblik najviše podsjeća na raketu, dok ni točkovi zbog velikih brzina nisu mogli imati gume nego su izrađeni od aluminijuma i mogu da trpiti silu od 50.000 G, prenosi "Klix.ba".

U trenutnom izdanju Bloodhound ima samo mlazni motor iz borbenog aviona koji može da ga dovede do ovih brzina koje je sada ostvario, dok drugi dio cilja i brzine od preko 800 milja na sat treba obezbijediti raketni motor koji će dobiti iduće godine.

Iako je cilj da Bloodhound obori važeći rekord, ultimativni cilj cijele ekipe je u stvari postavljanje potpuno novog rekorda i postizanja brzine od nevjerovatnih 1.000 milja na sat ili 1.609 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije