Auto zanimljivosti

Svaka pumpa u Njemačkoj će morati da ima punjač za električna vozila

Svaka pumpa u Njemačkoj će morati da ima punjač za električna vozila
Foto: Ilustracija | Svaka pumpa u Njemačkoj će morati da ima punjač za električna vozila

Njemačka želi da pomogne svojoj autoindustriji u svojim projektima vezanim za električna vozila.

Država Njemačka zahtijevaće od svih benzinskih pumpi u zemlji da imaju i punjače namijenjene električnim vozilima, a u projekat će biti uloženo 130 milijardi evra uključujući i subvencije za kupovinu EV, prenosi B92.

Prema zvaničnim podacima, od 168.148 vozila registrovanih u maju, samo 3,3 odsto su električni automobili. 

Prošle godine u Njemačkoj je bilo manje od dva odsto električnih od ukupnog broja registrovanih automobila. Eksperti smatraju da uzrok slabe prodaje može da bude zabrinutost vozača za punjenje baterije.

  "Znamo da je u 97 odsto slučajeva razlog zbog kojeg ljudi ne kupuju električne automobile zapravo zabrinutost za domet. Njemačka želi da to riješi tako što će vozači znati da je benzinska stanica uvijek otvorena", rekao je Diego Biasi, predsjednik kompanije Quercus Real Assets.

Da bi električni automobili postali standard, Njemačkoj je potrebno najmanje 70.000 stanica za punjenje, kao i 7.000 stanica s brzim punjačima.

Njemačka nije jedina koja promoviše električne automobile u sklopu strategije nakon pandemije korona virusa, jer je i francuski predsjednik Emanuel Makron najavio inicijativu vrijednu 8 milijardi evra s ciljem da Francuska postane najveći proizvođač "čistih" vozila u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije