Auto zanimljivosti

Sve generacije na jednom mjestu: Koji je BMW M5 najbolji?

Sve generacije na jednom mjestu: Koji je BMW M5 najbolji?
Foto: Screenshot | Sve generacije na jednom mjestu: Koji je BMW M5 najbolji?

Nekadašnje zaštitno lice popularnih britanskih emisija o automobilizmu Top Gear i Fifth Gear Tif Nidl testirao je sve generacije kultne bavarske sportske limuzine BMW-a M5. U toku 36 godina, koliko je prošlo od prve M "petice" nastale 1984. godine, BMW je kostantno napredovao u razvoju svoje prepoznatljive limuzine, što je pratio snage motora, luksuza i cijene.

Svoju priču i BMW-u M5, Tif i Pol, sa YouTube kanala Lovecars, započinju modelom E28. Prvi M pokreće redni šestocilindraš zapremine 3,5 litara, porijekom iz aportskog BMW-a M1, koji u danas, poslije tri i po decenije pruža poseban osjećaj za volanom. Automobil je lagan, a opremljen je za to vrijeme ne tako često prisutnom elektrikom i kožnim sjedištima.

Sljedeći E34 zadržao je nešto unaprijeđeni motor iz prve generacije sa 300KS, a 1998. godine dolazi E39 M5 sa velikim V8 motorom i 400 konja. Taj model zadržao manuelni mjenjač.

E60 M5 iz 2005. godine dobija još dva cilindra, pa njegov V10 motor bio uparen sa SMG mjenjačem, koji se Tifu i Polu nije baš naročito svidio.

Na kraju su došli najmoderniji, F10 M5 iz 2011. i aktuelni F90 M5 predstavljen 2017. godine. Oba modela opremljena su tvin turbo V8 motorima zapremine 4,4 litra sa preko 500 (F10) i preko 600 (F90) konjskih snaga. Snaga ovih moćnih agregata na zadnje točkove se, po prvi put prenosi putem sedmostepenog mjenjača sa duplim kvačilo i osmostepenog autmatika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije