Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Tehnološki trendovi koji će obilježiti automobilsku industriju

Tehnološki trendovi koji će obilježiti automobilsku industriju
Foto: N.N. | Tehnološki trendovi koji će obilježiti automobilsku industriju
N.N.

Glavni tehnološki trendovi u auto-industriji su napredniji ekrani osjetljivi na dodir, "crne kutije" i novi bezbjednosni sistemi u automobilima, V2X komunikacija, autonomna vožnja, kao i "car sharing" ili usluge "dijeljenja" vozila.

1.Ekrani osjetljivi na dodir

Ova tehnologija postaje tržišni standard i već je uobičajena u savremenim vozilima. Trenutno potrošači očekuju da LCD ekrane osjetljive na dodir karakteriše visoka rezolucija.

U godinama koje dolaze, standard će biti upotreba vjetrobranskog stakla kao glavnog mjesta za prikazivanje svih informacija, tj. rješenje koje se naziva "head up" displej (HUD). To će vozačima omogućiti da voze automobil i da istovremeno provjeravaju podatke bez sklanjanja pogleda sa puta, što će povećati bezbjednost vozača i putnika.

Korišćenjem tehnologije proširene stvarnosti, na vjetrobranskom staklu će se prikazivati informacije i upozorenja o događanjima u saobraćaju kao što su pješaci koji se kreću preko kolovoza ili održavanje bezbjedne udaljenosti od drugih vozila.

2."Crne kutije" i novi bezbjednosni sistemi u automobilima

Nova pravila o sistemima bezbjednosti u vozilima (koja trenutno razvija Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Evropskom parlamentu) stupiće na snagu najkasnije 2022. godine.

Tako će za proizvođače automobila ugradnja "crnih kutija" postati standard. "Crne kutije" će morati da pruže informacije u periodu od 20 sekundi prije nesreće.

Osim toga, razvijaju se i druga bezbjednosna rješenja kao što je sistem za detekciju pješaka ili automatsko podešavanje brzine vozila na osnovu saobraćajnih ograničenja (takozvani ISA sistem).

3. V2X komunikacija

Komunikaciona tehnologija V2X (vozilo prema okolini) trenutno je brzorastući segment u automobilskoj industriji. Rješenja zasnovana na ovoj tehnologiji omogućiće vozilu komunikaciju sa bilo kojim uređajem putem posebnih prenosnih modula i senzora.

To će obezbijediti komunikaciju između dva i više vozila (V2V), zatim između vozila i elemenata infrastrukture kao što je, na primjer, identifikacija saobraćajnih znakova (V2I), komunikaciju vozila sa električnom mrežom (V2G) kao i vozila sa ljudima (V2P). 4. Autonomna vožnja

Automobili koji mogu da pređu određenu maršrutu bez intervencije vozača i da izvedu sve neophodne manevre (npr. kočenje, zaustavljanje, parkiranje...) više nisu naučna fantastika već postaju stvarnost koju testiraju auto-kompanije, ali i IT giganti.

5. "Carcsharing" ili usluge dijeljenja vozila

Ovi servisi se sastoje od pružanja usluga korisnicima vozila uz novčanu nadoknadu. Zahvaljujući mobilnim aplikacijama, korisnici imaju pristup voznom parku automobila koji mogu da se iznajme na minute ili sate.

(Autonet.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije