Auto zanimljivosti

Tesla izgubio spor sa kupcem zbog "pijanog" autopilota

Tesla izgubio spor sa kupcem zbog "pijanog" autopilota
Foto: Tanjug/AP arhiva | Tesla izgubio spor sa kupcem zbog "pijanog" autopilota

Njemački sud donio je odluku da kompanija Tesla mora da otkupi od vlasnika Model 3 plaćen 69.000 evra, nakon što je presudio da opciona tehnologija autonomne vožnje automobila nije ispunila marketinško obećanje.

Kako piše Spiegel, Regionalni sud u Darmštatu primio je tužbu vlasnika Teslinog Modela 3 koji je vozilo kupio sa opcionim paketom za samostalnu vožnju, uz doplatu od 6.300 evra, i bio potpuno razočaran njegovim mogućnostima.

Tvrdio je da funkcija automatskog preticanja ne radi, da automobil ne prepoznaje semafore i znake za zaustavljanje, i uporedio je ponašanje Tesle u autonomnom režimu vožnje sa ponašanjem "pijanog vozača početnika".

Tesla trenutno nudi osnovni paket autonomne nadogradnje na Modelu 3, koji uključuje funkcije kao što su Smart Summon za automatski izlazak automobila iz garaže, Autopark, kao i funkciju automatske promjene trake i navigacije u vožnji.

Ove funkcije koštaju 3.800 evra prema Teslinom nemačkom maloprodajnom sajtu, ali je vlasnik po svemu sudeći doplatio za paket sa mogućnostima potpune autonomne vožnje koji dolazi po skoro duplo većoj cijeni.

Ovo nije prvi put da se Teslina autonomna tehnologija našla na udaru kritike u Nemačkoj. U leto 2020. sud u Minhenu je zaključio da je Tesla obmanuo potrošače obećavajući svojim kupcima da je njegova funkcija Autopilot sposobnija nego što je zapravo bila.

Tesla je povodom najnovijeg sudskog epiloga naveo da nije detektovao bilo kakav kvar ni softvera ni hardvera na Modelu 3, i tvrdi da svi sistemi i karakteristike funkcionišu kako je predviđeno i u skladu sa aktuelnim njemačkim propisima o autonomnoj vožnji.

To nije bilo dovoljno da usreći vlasnika, ili sud, koji je naložio američkoj kompaniji da refundira kupoprodajnu cijenu od skoro 70.000 evra. Međutim, ovde možda nije kraj priče, jer je Tesla već najavio žalbu na presudu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije