Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Tesla patentirala vodeno grijanje sjedišta

Tesla patentirala vodeno grijanje sjedišta
Foto: N.N. | Tesla patentirala vodeno grijanje sjedišta
N.N.

Sistemi za grijanje sjedišta obično bolje zvuče na papiru, nego u stvarnosti. Troše mnogo energije i poslije nekoliko minuta upotrebe obično prestaju da budu prijatni za osobe koje sjede na sjedištima. Ako je suditi po patentnoj prijavi koja je predata u februaru, a sada je i objavljena, Tesla ima rješenje za to.

Kompanija je predstavila inovaciju koja, bar u teoriji, zvuči mnogo bolje od tradicionalnih sistema za zagrijavanje sjedišta. Radi se o promjeni da se sjedišta umjesto vazduhom, zagrijavaju toplom vodom.

Inače, klasični sistemi grijanja sjedišta imaju mnogo mana – zbog ventilacije kroz više slojeva sunđera njihova efikasnost nije dobra, pri čemu se pojedine površine zagrijavaju više od drugih, troše mnogo energije, a i zbog veličine sjedišta sa ugrađenim grijanjem su prilično debela.

Umesto toga, Teslin patent omogućava da se grejanje (ali i hlađenje) fokusira samo na one dijelove sjedišta s kojima putnik dolazi u kontakt. Oni su to osmislili tako što će se sjedišta praviti od dva sloja materijala, pri čemu će donji sloj omogućiti prolazak tečnosti. Jedino što je ovdje još potrebno je jedinica koja će zagrijavati (ili hladiti) tečnost i pumpa koja će je sprovoditi kroz sjedište. Ovaj sistem je daleko jeftiniji od vazdušnog hlađenja i energetski je efikasniji.

Kao i većina drugih tehnologija ugrađenih u Tesla automobile i ovaj patent djeluje prilično nekonvencionalno, ali znajući Mask-a, ne bi nas čudilo da se vrlo brzo nađe u nekom od narednih modela Tesla električnih automobila.

(Mashable)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije