Auto zanimljivosti

Teslin autopilot nije prepoznao voz, vozač se jedva spasio (VIDEO)

Teslin autopilot nije prepoznao voz, vozač se jedva spasio (VIDEO)
Foto: Pixnio | Teslin autopilot nije prepoznao voz, vozač se jedva spasio (VIDEO)

​Još jedan u nizu incidenata gdje učestvuje Teslin autopilot, desio se nedavno u SAD.

Jednog vlasnika Tesle taj sistem je umalo koštao života, jer automobil sa uključenim načinom vožnje FSD (Full Self-Driving), nije prepoznao nailazak na pružni prelaz, gdje se u tom trenutku nalazio teretni voz.

Automobil je prema pruzi išao kao da se ništa ne događa, bez usporavanja se približavao jurećem vozu, pa je vozač, srećom svjestan situacije, u posljednjem trenutku preuzeo kontrolu i naglo skrenuo. 

Dramatični snimak je ovaj vozač objavio na društvenim mrežama, u želji da dodatno upozori vlasnike Tesli da ih taj automobil neće baš uvijek i svuda 100 odsto bezbjedno autonomno voziti.

U Tesli priznaju da u slučajevima poput ovog, kad su uslovi u saobraćaju nešto teži, a vidljivost smanjena (ovdje zbog magle) treba biti posebno oprezan i izbjegavati FSD. 

U slučaju njegovog korištenja, vozač u svakom trenutku mora biti spreman da preuzme kontrolu, baš kao što je to učinio i ovaj, pa i dalje nije sasvim jasno kako opravdavaju činjenicu da im se sistem zove "potpuno samostalna vožnja".

Mnogi smatraju da je zapravo riječ o sistemu pomoći vozaču, odnosno autonomiji nivoa 2, zbog čega se već i vode brojni sudski procesi, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije