Auto zanimljivosti

Težak udarac za vlasnike: EV rapidno gube na cijeni

Težak udarac za vlasnike: EV rapidno gube na cijeni
Foto: Unsplash | Težak udarac za vlasnike: EV rapidno gube na cijeni

Jedan od posljednjih dokaza da električni automobil još nije zaživio je tržište polovnjaka. Portal specijalizovan za kupovinu i prodaju korištenih vozila iSeeCars upravo je objavio studiju koja pokazuje da cijena korištenih električnih vozila pada brže od polovnjaka sa benzinskim i dizel motorima i hibridnih vozila.

Cijene električnih vozila pale su za 30% do 40% od juna prošle godine, dok je u istom periodu prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7%. Iako je pad cijena korištenih  električnih vozila dramatičan, ono što je zbunjujuće je da nema naznaka da će se vrijednosti stabilizovati

U jednom će trenutku cijene polovnih električnih vozila morati da dodirnu dno, ali čini se da još nisu došli do te tačke.

Dok je prosječna cijena vozila s nultom emisijom štetnih gasova naglo pala u manje od godinu dana, cijena automobila sa SUS motorima ostaje stabilna.

Jedan od primjera koje koristi iSeeCars je vrijednost BMW-a serije 3 u poređenju s onom korištenog Tesla Modela 3. U lunu 2023. električni automobil je imao prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2.635 dolara, ali u maju 2024. situacija se okrenula pa Model 3 ima prosječnu cijenu 4.806 dolara nižu od BMW-a.

Još jedan sličan primjer je onaj BMW-a X3 i Tesla Modela Y. U prosjeku je Model Y bio 4.570 dolara skuplji od X3 u januaru 2024. ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u maju ove godie,

(Revija HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije