Auto zanimljivosti

Toyota napravila svoju verziju Nirburgringa

Toyota napravila svoju verziju Nirburgringa
Foto: Toyota | Toyota napravila svoju verziju Nirburgringa

Njemački Nirburgring Nordšlajfe nije obična trkaća staza na koju dolaze entuzijasti iz cijelog svijeta.

To je i mjesto gdje mnogi proizvođači automobila testirati svoje nove prototipove i modele, skidati rekorde i dokazivali mogućnosti svojih automobila.

Jedan od tih proizvođača bila jeToyota, ali čini se da je tomu došao kraj. 

Japanski proizvođač je ovoga vikenda otvorio novi centar za istraživanja i razvoj automobila, "u srcu" Toyota Cityja u Japanu. Taj centar prostire se na 650 hektara, a sastoji se od testne staze duge 5,3 kilometra, posebne staze za testiranje velikih brzina, postrojenja za razvoj vozila i "otvorenih" puteva za testiranje automobila u svim uslovima. 

Trkaća staza ima niz sličnosti s njemačkim "Zelenim paklom", a u nekim dijelovima se i nadmorska visina mijenja do 75 metara. Toyota je iskoristila sve topografske uslove da bi napravila što bolju stazu s nizom zahtjevnih zavoja i ravnina. Osim toga, već je zaposleno 50-ak ljudi koji će raditi na samoj stazi, a većina njih su testni vozači. 

"S ciljem stvaranja još boljih automobila, nastavljamo s naporima u 'osjećanju ceste' i 'razgovoru s automobilima' kroz testne vožnje širom svijeta. Na temelju prethodno prikupljenih iskustava, stvorili smo različite puteve iz svijeta upravo na novom testnom poligonu. U ovom centru nastojimo usavršiti svaki naš model da bi kupci mogli maksimalno uživati u vožnji",  rekao je predsjednik Toyote Akio Toyoda, prilikom otvaranja centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije