Auto zanimljivosti

Tri godine poslije "Dizelgejta" VW otpušta prvog čovjeka

Tri godine poslije "Dizelgejta" VW otpušta prvog čovjeka
Foto: N.N. | Tri godine poslije "Dizelgejta" VW otpušta prvog čovjeka

Njemački gigant Volkwsagen Group otpustiće izvršnog direktora Matijasa Milera, dok se i dalje bori sa posljedicama "Dizelgejt" skandala.

Ova vijest dolazi u danima kada je VW objavio rekordnu prodaju na početku 2018. godine, tri godine poslije afere koja je koštala kompanije 30 milijardi dolara i poljuljala reputaciju njemačke automobilske industrije.

Milera, kojem je ugovor trebalo da istekne tek 2020, na čelu grupe bi mogao da zamijeni direktor glavnog brenda VW Herbert Dies, a konačna odluka u vezi sa najavljenom promjenom vođstva očekuje se krajem nedjelje.

Bez obzira na dobru prodaju, očekuje se da posljedice "Dizelgejta" tek pogode VW s obzirom na sve veći pritisak njemačke vlade, ali i ostalih zemalja za smanjenje broja vozila na dizel pogon, zbog čega su neki gradovi i zabranili njihovu upotrebnu u užem jezgru, pa kompanija mora da ulaže astronomske cifre u razvoj električnih tehnologija.

Miler (64) je preuzeo VW usred skandala, nekoliko dana nakon što je kompanija u septembru 2015. priznala da je koristila ilegalni softver kako bi prošla testove emisije gasova na više od 11 miliona vozila.

On je spriječio kolaps prodaje i zarada VW, gdje je proveo cijelu karijeru, pa se ipak smatra donekle odgovornim za skandal. S druge strane, Dies (59) je u VW stigao tek nekoliko mjeseci prije afere.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije