Auto zanimljivosti

Trikovi uz koje ćete se u autu za najbrže rashladiti

Trikovi uz koje ćete se u autu za najbrže rashladiti
Foto: Pexels | Trikovi uz koje ćete se u autu za najbrže rashladiti
N.N.

Tokom vrućih, sparnih dana klima u automobilu je spas, no treba biti oprezan. Jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno, jest - redovno čišćenje klime.

Vozite li se po gradu, razmislite isplati li vam se paliti klimu – dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vjetrobransko staklo i otvoriti prozore tokom vožnje.

Odlučite li se ipak upaliti klimu, izuzetno je važno paziti da temperatura hlađenja nije preniska, u odnosu na temperaturu vani, jer možete dobiti upalu grla i sinusa i prehladiti se. Preporuka je da razlika ne bude veća od 5 do 6 stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati tijelo ekstremnim temperaturnim razlikama, a posebno to ne smiju ljudi sa slabijim srcem.

Pravilan postupak hlađenja automobila

Nakon paljenja auta otvorite sve prozore i uključite klimu. Izaberite opciju uvlačenja vanjskog zraka. Temperaturu namjestite na minimum.

Obrtaje ventilatora postavite na najveću brzinu. Nakon rashlađivanja prozore zatvorite i smanjite brzinu duvanja ventilatora. Neka hladan vazduh duva u vjetrobransko staklo i noge, a ne u lice.

Nekoliko minuta prije kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju – tako će se vlažna mjesta u klima uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i plijesni manji, jer preferiraju vlažno, a ne suho okruženje.

"Ne usmjeravajte puhalicu direktno u lice! Neka razlika u temperaturi u hlađenoj prostoriji u odnosu na vanjsku temperaturu ne bude veća od 8 stupnjeva, vlažnost treba biti od 40 do 60 posto, a brzina strujanja zraka najviše 0,2 m/s. Ne usmjeravajte puhalicu direktno u lice jer to povećava mogućnost pojave glavobolje, grlobolje, tegoba sluznice očiju, nosa i uha. Također, po mogućnosti koristiti uređaje za hlađenje s ovlaživačima", rekla je za 24 sata Branislava Čilić dr med., specijalistica porodične medicine iz Zagreba.

“Iz godine u godinu se upotreba klima uređaja povećava, a time se povećavaju i negativni učinci na zdravlje gornjeg i donjeg dijela dišnog sustava. S druge strane, povoljan učinak klima uređaja je filtriranje zraka koji dolazi izvana, a to je benefit pacijentima koji su alergični na pelud, prašinu, grinje. Na taj način je koncentracija alergena u zraku manja. Filtriraju se i bakterije, virusi te gljivice”, objasnila je doktorica.

“Međutim, najčešće se koriste klima uređaji koji hlade i suše zrak, ali ga ne ovlažuju. Takav uređaj suši sluznicu dišnog trakta te se na taj način gubi njezina uloga pročišćivača udahnutog zraka. Takva sluznica puca, stvaraju se mikro ragade (bolna krvava napuklina na tvrdoj i suhoj ili upaljenoj koži) u koje se nakaleme mikroorganizmi koji dovode do infekcije”, dodaje.

Savjeti doktora

“Uza sve to je važno napomenuti da prehlade ne nastaju zbog hladnog zraka nego ih uzrokuju mikroorganizmi kojima su se stvorili uvjeti za kultivaciju na tako promijenjenoj sluznici. Isušivanje je tim veće ukoliko je smjer zraka iz klime usmjeren direktno prema licu”, objasnila je ova doktorica i dala još nekoliko savjeta:

- Redovito dezinficirati i čistiti filtere uređaja. Oprez kroničnim bolesnicima koji pate od srčano žilnih bolesti kojima se preporučuje umjereno rashlađeni prostor bez nagle promjene temperature okoline.

- Ne boraviti u rashlađenom prostoru u vlažnoj odjeći jer je gubitak temperature i pothlađivanje tih dijelova tijela mnogostruko brže. Poseban oprez kod korištenje klima uređaja u prisutnosti male djece.

- Hidratizirati se vodom i biljnim nezaslađenim čajevima u klimatiziranom prostoru. Ne spavati u klimatiziranom prostoru radi opasnosti dehidracije i pothlađivanja.

“Klime ne uzrokuju tegobe, bolest i druge smetnje nego ljudski faktor koji ne zna njome rukovati i koji se ne pridržava pravila i upozorenja”, napominje dr Čilić.

Redovno čistite klima uređaj

Još je jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno – redovno čišćenje klime. Preporuka je svake dvije godine, iako neki kažu da bi to bilo dobro napraviti prije svakog ljeta.

(Poslovni.hr)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije