Auto zanimljivosti

"Turbo" kružni tok - bezbjednije rješenje bez konfliktnih situacija

"Turbo" kružni tok - bezbjednije rješenje bez konfliktnih situacija
Foto: Facebook | "Turbo" kružni tok - bezbjednije rješenje bez konfliktnih situacija

Zbog svog specifičnog dizajna, ovaj tip raskrsnice isključuje potrebu za prestrojavanjem vozila i moguće konfliktne situacije u kružnom toku.

Posljednjih godina kružni tokovi se sve više koriste na raskrsnicama gdje je to moguće i gdje mogu da ubrzaju protok saobraćaja.

Međutim, prometni kružni tokovi sa dvije ili više traka često predstavljaju poteškoću za vozače koji se u takvim situacijama ne snalaze dobro.

U tim slučajevima dolazi do problema sa pogrešnim prestrojavanjem prije i unutar samog kružnog toka ili nedoumica oko toga koje od dva vozila ima prednost. Nije rijetkost da u kružnom toku prisustvujemo i incidentnim situacijama, pa čak i saobraćajnim nezgodama.

Saobraćajni stručnjaci pronašli su način da kružni tok učine bezbjednijim. Tako su nastale "turbokružne" raskrsnice, spiralnog oblika, koje su prvobitno korišćene u Holandiji, da bi kasnije bile primijenjene i u drugim zemljama.

Riječ je o raskrsnici kod koje je saobraćajnom signalizacijom, prije ulaska ali i u samom kružnom toku jasno determinisano kojom trakom se vozilo kreće od trenutka kada uđe u kružni tok, sve do njegovog napuštanja.

Na taj način izbjegnuta su prestrojavanja vozila u samom kružnom toku koja, osim što usporavaju kretanje vozila, mogu da dovedu i do konfliktnih situacija.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije