Auto zanimljivosti

U Beču predstavljen kineski leteći taksi

U Beču predstavljen kineski leteći taksi
Foto: N.N. | U Beču predstavljen kineski leteći taksi

​Kineski proizvođač EHang danas je u Beču prvi puta predstavio u javnosti dron-taksi kako bi popularizirao svoju tehnologiju.

EHang 216, bespilotna letjelica prevozit će dva putnika na malim visinama na udaljenosti do 35 kilmetara i tako pružiti nove načine prijevoza u gradovima, kazali su iz kompanije.

Tehnologija je sada spremna za industrijsku proizvodnju ali ova vrsta letjelice još uvijek treba odobrenja vazdušnih vlasti, kazao je marketinški direktor kompanije Derik Ksiong.

"Naš glavni izazov više nije tehnologija nego propisi i to je li javnost spremna na korištenje tih naprava", kazao je Derik na predstavljanju za medije u glavnom gradu Austrije.

Dron u probnoj vožnji uzleti deset metara

Novinari i fotografi pozvani su na kratku probnu vožnju - vertikalni uspon od deset metara nakon kojeg je uslijedilo spuštanje na početnu točku na fudbalskom stadionu.

Uprkos tome što dronovi-taksiji još nisu reglulatorno riješeni kompanija planira započeti serijsku proizvodnju sljedeće godine u saradnji s austrijskom aeronautičkom grupom  FACC, kazao je Ksiong.

Među prvim klijentima su naftne kompanije, kompanije koje se bave transplantacijom organa i turističke kompanije.  EHang 216 neće biti ponuđen na prodaju privatnim kupcima.

Izvršni direktor FACC-a Robert Mačlinger kaže kako su već ostvarili 7000 sati leta u kojima je učestvovalo dvije hiljade ljudi.

Među kompanijama koje razvijaju dronove-taksije su i Airbus, Boeing i njemački Volocopter.

Austrijska kompanija planira proizvesti 300 dronova-taksija do sredine 2021.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije