Auto zanimljivosti

U Londonu parkiranje za bicikle skuplje od parkiranja za automobile

U Londonu parkiranje za bicikle skuplje od parkiranja za automobile
Foto: Unsplash/Tim Meyer | U Londonu parkiranje za bicikle skuplje od parkiranja za automobile

Veliki gradovi više nisu mjesta gdje je mudro posjedovati automobil, a pokazalo se da u nekim od najvećih poput Londona više nije jeftino posjedovati ni bicikl zbog mase koja vozi putevima. Barem što se tiče plaćanja mjesta za parkiranje.

U Londonu tako već sada postoje četvrti u kojima parking za bicikle košta više od automobila! Naime, sedamnaest opština naplaćuje više za mjesto u hangaru za bicikle na ulici nego za parkiranje automobile.

Opština Islington tako naplaćuje 107,25 funti godišnje za prostor u sigurnom hangaru, uz dodatnih 27,75 funti depozita. Parkiranje standardnog automobila u istom kvartu će vas koštati 25 funti godišnje. To znači da bi četvoročlanu porodicu koštalo 429 funti godišnje za parkiranje četiri bicikla, što je 399 funti više nego da imaju automobil.

Četvrti Newham, Richmond, Barking i Dagenham dozvoljavaju svojim stanovnicima da besplatno parkiraju električne automobili i automobile s niskim emisijama, ali naplaćuju 72 funte godišnje za mjesto za bicikl u hangaru. Hounslow takođe dozvoljava besplatno parkiranje automobila, ali naplaćuje 36 funti za prostor u hangaru za bicikle.

Ekološki naprednije opštine kao što su Camden, Hackney i Waltham Forest osiguravaju da parkiranje bicikla košta manje nego automobila. Camden naplaćuje 135,23 funte za automobil, ali samo 36 funti za bicikl. Hackney 62,50 funti (u poređenju s 42 funti) i Waltham Forest 40 funti u poređenju s 35 funti.

Svaki hangar za bicikle zauzima manje prostora od automobila, ali može da primi šest bicikala. Više od 60.000 stanovnika Londona čeka prostor u hangaru za bicikle, a procjene su da se istovremeno u glavnom gradu dogodi oko 400 krađa bicikala nedjeljno. To stanovnike Londona prisiljava da svoje bicikle čuvaju kod kuće; u ormarima, ili jednostavno vise sa zidova, što je istaknuto kampanjom na društvenim mrežama #ThisIsAwkward.

Ovo je tek suludo kada u svijetu u kojem se sve više propagira očuvanje životne sredine, sada je skuplje parkirati alternativu kolima, koja je zdravija za okolinu.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije