Auto zanimljivosti

U ovoj zemlji ima najviše luksuznih automobila po stanovniku

U ovoj zemlji ima najviše luksuznih automobila po stanovniku
Foto: Unsplash/Peter Broomfield | U ovoj zemlji ima najviše luksuznih automobila po stanovniku

Luksemburg ima najveći broj luksuznih automobila po stanovniku, a kada ne bi imao nikakve druge izdatke, Luksemburžanin sa prosječnom platom bi sebi takav automobil mogao da priušti za oko tri godine.

U Luksemburgu u prosjeku jedan od 13 stanovnika vozi automobil koji po cijeni spada u kategoriju vozila BMW X7, Porsche 911 Turbo S ili Tesla model S, objavio je britanski portal za poređenje osiguranja i finansijskih usluga Confused.com.

Time je Luksemburg ubjedljivo ostavio za sobom Belgiju i Njemačku, gdje jedan luksuzni automobil dolazi na 31, odnosno 32 stanovnika. U Švajcarskoj su to 34 stanovnika, a Norveškoj 36.

Francuska je daleko slabije plasirana na tabeli, na 22. mjestu, sa jednim takvim vozilom na čak 110 stanovnika, a odmah iza nje je Slovenija, sa 111 stanovnika.

Studija je napravljena na osnovu podataka u prodaji skupocjenih vozila u 59 zemalja između 2017. i 2020, prenio je portal Euraktiv Srbija.

Uključena je bila i Srbija, gdje jedno takvo vozilo postoji na 884 stanovnika i koja je na 48. mjestu, između Turske i Libana.

U Luksemburgu, koji ima oko 626.000 stanovnika, između 2017. i 2020. godine su, prema podacima portala, prodata 48.584 luksuzna automobila.

Luksemburg ipak nije prvi po tome koliko brzo građanin sa prosječnom platom, pod uslovom da ništa ne troši, može da uštedi sa skupi brend automobila.

Na vrhu tabele su Australijanci, kojima su potrebne 2,5 godine. Prosječna godišnja plata u Australiji je, kako se navodi, nešto više od 32.000 funti, što je 39,73 odsto tamošnje cijene luksuznog automobila.

Iza Australije na vrhu tabele su Danska i Švajcarska. Luksemburg je u tom poređenju tek osmi, ali treba imati u vidu i da su automobili u toj zemlji znatno skuplji nego u Australiji.

Sa druge strane na dnu tabele su Vijetnam, Tajland i Kolumbija, gdje prosječna godišnja plata ne iznosi ni jedan odsto cijene luksuznog automobila.

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije