Auto zanimljivosti

Uber pokrenuo uslugu prevoza helikopterom u Njujorku

Uber pokrenuo uslugu prevoza helikopterom u Njujorku
Foto: N.N. | Uber pokrenuo uslugu prevoza helikopterom u Njujorku

​Kompanija Uber je uslugu dijeljenja vožnje podigla na visinu pokrenuvši prevoz putnika helikopterom od centra Menhetna do aerodroma "Džon F. Kenedi" u Njujorku, izvještava televizija CNN.

Vožnja od Menhetna do tog aerodroma, za koju je automobilom potrebno oko dva sata, sa Uberovim helikopterom trajaće oko osam minuta.

Cijena vožnje je 200 dolara u jednom pravcu, a usluga će biti dostupna samo klijentima koji su u nagradnim programima Ubera stekli platinasti ili dijamantski status.

Za sada, Uber počinje sa ograničenom flotom helikoptera i brojem letova koji će biti utvrđivan na dnevnom nivou shodno tražnji klijenata.

Helikopteri će poletati i sletati na Menhetnu, južno od ulice Hjuston, do Međunarodnog aerodroma "Džon F. Kenedi", radnim danima tokom popodnevnog saobraćajnog špica, navodi CNN.

Usluga prevoza helikopterom je nazvana Uber Copter, a u letjelici ima mjesta za pet putnika koji mogu sa sobom ponjeti ručni prtljag, torbu ili torbu za laptop.

Međutim, zabrinutost zbog ove usluge je izrazio njujorški gradonačelnik Bil de Blasio nakon jedne fatalne helikopterske nesreće u gradu.

"Mislim da moramo zabraniti letove helikoptera iznad Menhetna", rekao je on.

Uber je ranije najavio planove za dijeljenje vožnje u vazdušnom prevozu putnika, a usluga kojom bi se povezala predgrađa sa gradskim centrima trebalo bi da krene od 2023. godine. Kompanija sarađuje s partnerima na razvoju "letećih automobila" ili malih električnih letjelica s vertikalnim poletanjem i slijetanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije