Auto zanimljivosti

Uznemirujući rezultati: Teslin auto-pilot opasan po djecu

Uznemirujući rezultati: Teslin auto-pilot opasan po djecu
Foto: Screenshot | Uznemirujući rezultati: Teslin auto-pilot opasan po djecu

Profesionalni test-vozač isprobao je na poligonu u Kaliforniji najnoviju verziju Teslinog auto-pilota i rezultati su, najblaže rečeno, uznemirujući.

Grupa za bezbjednost saobraćaja "Dawn Project" tvrdi da najnovija verzija Tesline samovozeće tehnologije nije bezbjedna za upotrebu, nakon što automobil u nekoliko navrata nije prepoznao dijete na putu i udario u lutku bez stajanja, navodi RTS.

Tvrdnje da tehnologija očigledno ima problema u prepoznavanju djece na putu dio su kampanje na američki Kongres da zabrani korišćenje "Tesline" tehnologije auto-pilota.

U nekoliko testova, profesionalni test-vozač utvrdio je da softver, pušten u upotrebu u junu, nije uspio da prepozna lutku djeteta prilikom prosječne brzine od 40 kilometara na sat, niti pri većim.

Osnivač grupe "Dawn Project", Den Oždaud, nazvao je rezultate "duboko uznemirujućim", dodajući da tvrdnje Tesle da je novi softver nevjerovatan nisu tačne i predstavlja smrtonosnu prijetnju po ljude.

"Više od 100.000 ljudi vozi Tesle i na javnim putevima koristi softver za samovozeći mod i tako u rizik stavlja djecu širom zemlje", istakao je O'Daud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije