Auto zanimljivosti

Volkswagen Golf za drift sa V8 motorom iz BMW-a

Volkswagen Golf za drift sa V8 motorom iz BMW-a
Foto: Screenshot Youtube | Volkswagen Golf za drift sa V8 motorom iz BMW-a

Bez obzira da li smatrate da je Volkswagen Golf najbolji automobil na svijetu, ili je pak samo precijenjeni limeni četvorotočkaš koga kupuju jedino Nijemci i narodi bivše Jugoslavije, niko ne može da ospori njegov uticaj u automobilskom svijetu.

U proteklih skoro pet decenija je prodato više od 35 miliona primjeraka širom svijeta, a i protekle godine je pronašao 687.664 kupaca.

Većinu prodatih Golfa su činile jeftine i ekonomične verzije, ali s vremena na vrijeme, Nijemci su znali da iznenade i predstave i one primjerke visokih performansi, a pravo znanje su pokazali individualni tjuneri koji bi iskoristili Golfovu laganu školjku da bi u nju ubacili neku moćniju mehaniku.

Jedan od njih je Finac, veoma Mailmanlopun Vehkit, a njegova priča o Golfu je ovih dana obišla svjetske medije. Naime, Vehkit je spremio svoj auto za finski šampionat u driftovanju naredne godine, a u pomoć je "pozvao" mehanička rješenja s jednog drugog njemačkog automobila.

Ispod haube se krije BMW-ov 4,0-litarski benzinac u atmosferskom izdanju sa osam cilindara koji razvija 282 konjske snage i maksimalnih 400 Nm obrtnog momenta. Ovaj benzinac pod kodnom oznakom M60B40 se proizvodio od 1992. do 1996. godine i ugrađivao se u modele 540i, 740i i 840i kao i u sportski DeTomaso Guara.

Nepoznato je zašto je Vehkit izabrao baš takav motor, a mnogi smatraju da razlog leži u tome što je to relativno lagan agregat (ukupna težina vozila iznosi samo 1.300 kilograma), pouzdan i posjeduje veliki potencijal za dalji tjuning. Kompletno ogibljenje je takođe pozajmljeno iz BMW-a pa je ovaj Golf vjerovatno jedini svoje vrste, sa pogonom na zadnje točkove.

Možda najbolji dio ovog automobila je to što izgleda kao svaki drugi Golf, s izuzetkom specijalnih felni, pa većina nas nema ni najmanju predstavu šta se krije ispod haube, a posebno ne zna gdje su pogonski točkovi.

U priloženom video klipu, vlasnik je demonstrirao proces testiranja, a kako će se ovaj Golf V8 pokazati u profesionalnom takmičenju saznaćemo u julu naredne godine.

(autorepublika.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije