Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Volkswagen morao povući reklamu zbog rasizma

Volkswagen morao povući reklamu zbog rasizma
Foto: N.N. | Volkswagen morao povući reklame zbog rasizma
N.N.

Njemački automobilski gigant Volkswagen izvinio se zbog rasističke reklame za novi Golf, u kojoj tamnoputi muškarac gleda novi žuti automobil, a potom ga bijela ruka podiže i sklanja.

Radi se o reklami za novi Golf koju je Volkswagen promovisao putem društvenih mreža. U njoj se vidi osoba crne rase kako gleda novog Golfa. U jednom trenutku ga hvata bijela ruka, dovodi pred vrata restorana i gura unutra.

A da stvari budu gore, restoran se zove "Petit Colon", što u prevodu znači maleni kolonist, piše britanski BBC. Ne treba napominjati da je Njemačka bila jedna od zemalja koje su kolonizirale pojedine dijelove Afrike.

Volkswagen se prvotno branio i opovrgavao optužbe te je na kraju pod pritiskom javnosti povukao reklamu i oglasio se saopštenjem: "U potpunosti razumijemo gađenje i bijes koje je izazvao video. Jasno je da je pogrešan i neukusan. Snažno se distanciramo od videa i iskreno izvinjavamo."

Nakon toga je Volkswagen ponovio svoj stav o nultoj toleranciji na rasizam, diskriminaciju i ksenofobiju te obećao temeljnu istragu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije