Auto zanimljivosti

Volkswagenu malo jedna fabrika u SAD

Volkswagenu malo jedna fabrika u SAD
Foto: N.N. | Volkswagenu malo jedna fabrika u SAD

Njemački auto-gigant želi da proizvodi više vozila za tržište SAD na američkom tlu.

Pored Kine, SAD su najvažnije izvozno tržište za Volkswagen, a njemački proizvođač u Sjedinjenim Državama već ima jednu fabriku – Čatanuga (Tenesi), u kojoj se izrađuju modeli namijenjeni sjevernoameričkom tržištu, kao što su američki Passat ili SUV Atlas.

Preko granice – u Meksiku – nalazi se još jedna VW fabrika, u Puebli. U ovom pogonu, koji je najveće Volkswagenovo postrojenje izvan Njemačke, sklapaju se Jetta, Golf, nova "Buba" i Tiguan.

Volkswagen želi da poveća prodaju vozila u SAD, a za to mu nisu dovoljni postojeći kapaciteti ovih pogona, pa razmatra opciju izgradnje još jedne fabrike, piše Automotive News.

"Postojeće fabrike nisu dovoljne, s obzirom da imamo u planu nove modele koje bismo prodavali u SAD, kao što su budući električni automobili ili razni dertivati SUV-a Atlas", kaže izvršni direktor Volkswagena, Herbert Dis.

Ukoliko se njemačka kompanija zaista odluči za izgradnju još jedne fabrike, pretpostavlja se da bi lokacija ovog pogona bila u nekoj od saveznih država smještenih na jugu SAD, gde se, osim Volkswagenove fabrike u Tenesiju (Čatanuga), nalaze i pogoni druga dva proizvođača iz Njemačke – Mercedesa (fabrika u Alabami) i BMW-a (Južna Karolina).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije