Auto zanimljivosti

Volvo će izdati prvi svjetski pasoš za baterije električnih vozila

Volvo će izdati prvi svjetski pasoš za baterije električnih vozila
Foto: Tanjug/AP | Volvo će izdati prvi svjetski pasoš za baterije električnih vozila

Volvo Cars lansira prvi pasoš za baterije električnih vozila koji beleži porijeklo sirovina, komponenti, recikliranog sadržaja i ugljeničnog otiska za svoj vodeći SUV EX90, najavljuje za Rojters ovaj proizvođač automobila.

Pasoš je razvio Volvo, koji je u vlasništvu kineske kompanije Geely, u partnerstvu sa britanskim startupom Circulor, koji koristi blokčejn tehnologiju za mapiranje lanaca snabdevanja za kompanije, a za razvoj mu je bilo potrebno više od pet godina.

Pasoši za baterije biće obavezni za električna vozila (EV) koja se prodaju u Evropskoj uniji od februara 2027. i pokazuju sastav baterija, uključujući poreklo ključnih materijala, njihov ugljenični otisak i reciklirani sadržaj.

Šef Volvoovog odjeljenja za globalnu održivost Vanesa Butani rekla je za Rojters da uvođenje pasoša skoro tri godine prije nego što propisi stupe na snagu ima za cilj da Volvo bude transparentan sa kupcima automobila, jer proizvođač automobila cilja da proizvodi samo električne automobile do 2030.

“Za nas je zaista važno da budemo pioniri i lideri”, rekla je Butani.

EX90 je upravo počeo da se proizvodi u Volvo fabrici u Čarlstonu u Južnoj Karolini (prvi primjerak je u Denim Blue boji), a kupcima u Evropi i Severnoj Americi će se isporučivati od druge polovine godine.

Vlasnici Volvoa mogu da pristupe pojednostavljenoj verziji pasoša koristeći QR kod na unutrašnjoj strani vozačevih vrata.

Butani navodi da će pasoš postepeno biti uveden na sve Volvo EV modele. Potpuna verzija pasoša biće proslijeđena regulatorima.

Takođe će uključivati ažurirane informacije o zdravstvenom stanju baterije - od vitalnog značaja za procjenu vrijednosti korištenih EV - tokom 15 godina i da će Volvo koštati oko 10 dolara po automobilu.

Circulorov sistem prati materijale baterija od rudnika do pojedinačnih automobila, povezujući proizvodne sisteme dobavljača da bi pratio materijale kroz lanac snabdjevanja i provjeravao mjesečne račune dobavljača za energiju – i koliko njihove energije dolazi iz obnovljivih izvora da bi se izračunao ukupan ugljenični otisak.

Pasoš je takođe zahtijevao promjene u načinu na koji Volvo prati dijelove kroz svoj proizvodni proces da bi razumio porijeklo svakog dijela u svakom vozilu.

(Autoblog.rs)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije