Auto zanimljivosti

Volvo uvodi sistem koji će pomoći da više niko ne bude zaboravljen u vozilu

Volvo uvodi sistem koji će pomoći da više niko ne bude zaboravljen u vozilu
Foto: Pexels/Erik Mclean | Volvo uvodi sistem koji će pomoći da više niko ne bude zaboravljen u vozilu

Volvo Cars, švedski proizvođač automobila, objavio je da su njihovi inženjeri razvili novu funkciju unutarnjeg radara. Ista je osmišljena da bude precizna i dovoljno osjetljiva da otkrije i najsitnije pokrete poput pokreta malog djeteta koje spava. To je prva takva mogućnost koja pokriva cijelu unutrašnjost automobila, uključujući i gepek.

Njihov novi radarski sistem, koji će biti uključen u nadolazeći potpuno električni SUV Volvo EX90, dizajniran je da pomogne u rješavanju uzroka užasnih tragedija koje doživljavaju mnoge porodici, navodi tportal.hr.

Statistika američke vlade pokazuje da je od 1998. više od 900 djece u SAD-u umrlo nakon što su ostavljena u vrućim automobilima. Nažalost, većina smrtnih slučajeva u automobilu događa se jer je neko zaboravio da je njegovo dijete u tom trenutku bilo u automobilu. Stoga Volvo želi pomoći da više niko ne bude ostavljen ili zaboravljen.

Novi unutrašnji radarski sustav Volva najprije će biti uveden kao standard, tamo gdje propisi to dopuštaju, na Volvu EX90 koji će biti predstavljen 9. novembra. Funkcija će, takođe, biti uključena u druge nadolazeće Volvo modele automobila.

Sa senzorima integrisanim u konzolu iznad glave, krovne svjetiljke za čitanje i prtljažnik automobila, ovaj novi sistem je prvi koji može detektovati pokrete ispod milimetra u cijeloj unutrašnjosti automobila.

Kako bi pokrili što veći dio kabine i osjetili je li dijete ili kućni ljubimac ostavljen u automobilu, u Volvu su rasporedili radare po cijeloj unutrašnjosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije