Auto zanimljivosti

Vozači u Britaniji će morati dobro da paze šta da obuku i obuju

Vozači u Britaniji će morati dobro da paze šta da obuku i obuju
Foto: Pixabay | Vozačima u Britaniji prijete visoke kazne ako su neadekvatno obučeni i obuveni
N.N.

Britanski vozači koji za volan sjednu u širokim farmerkama, dugoj suknji ili haljini ili pogrešno izaberu obuću, rizikuju da plate kaznu od 5.000 funti ukoliko ih policija zaustavi.

Bez obzira na to da li su krenuli samo do prodavnice ili na duže putovanje, britanski vozači će morati dobro da razmisle šta će da obuku i obuju prije nego što sjednu za volan, jer u slučaju da ih zaustavi policija, pogrešan izbor može skupo da ih košta.

Ne samo da će platiti novčanu kaznu, već će dobiti i kaznene poene.

Lepršave duge suknje i haljine su idealne za vrele ljetne dane, ali nisu dozvoljene za vozače

Ukoliko saobraćajni policajac utvrdi da vozač nije odjeven u skladu s propisima, na licu mjesta će platiti kaznu od 100 funti i dobiti tri kaznena poena, ali ako spor dođe do suda, maksimalna kazna može biti i 5.000 funti i devet kaznenih poena. Čak je predviđeno i oduzimanje vozačke dozvole.

Kako se treba obući prije sjedanja za volan

Kao što pravilo 97 Kodeksa o auto-putevima kaže: "Odjeća i obuća koju odlučite da nosite dok vozite ne smiju vas spriječiti da pravilno koristite upravljačke komande u automobile".

Na vrhu "crne liste" su se našle duge suknje i haljine. Iako izgledaju lijepo i udobne su, mogle bi da se zapletu oko pedala i ograniče sigurno upravljanje vozilom.

Isto važi i za vrlo široke pantalone.

Što se tiče obuće, uputstva su prilično jednostavna.

Štikle ne dolaze u obzir. Previše udaljavaju stopalo od pedala da bi se u njima moglo bezbjedno upravljati automobilom. Zato bi najbolje bilo u kolima držati rezervni par cipela sa odgovarajućom visinom potpetice.

Japanke i papuče su takođe zabranjene. Zakon kaže da je svaka cipela sa đonom debljine manje od 10 milimetara nesigurna i zbog toga se njeno nošenje kažnjava novčanom kaznom.

Opet, s druge strane, i čizme sa debelim đonom utiču na bezbjednu vožnju i takođe se smatraju opasnim.

Između ostalog, na spisku su se našle i naočare za sunce koje ne smiju biti previše zatamnjene, a okvir mora biti dovoljno širok da ne zaklanja periferni vid vozača.

Dakle, prije nego što odlučite da automobilom obiđete Veliku Britaniju, dobro razmislite šta ćete da obučete i slijedite pravila, jer vam to može uštedjeti dosta novca.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije