Auto zanimljivosti

Vozio auto-putem preko 400 km/h - oslobođen krivice

Vozio auto-putem preko 400 km/h - oslobođen krivice
Foto: Pixabay/tookapic | Vozio auto-putem preko 400 km/h - oslobođen krivice
N.N.

Češki je tajkun u dva navrata vozio auto-putem preko 400 km/h. Za drugi pokušaj je izveden pred sud - i oslobođen krivice.

Vlasnik Bugattija je u svom drugom pokušaju rušenja brzinskog rekorda na javnoj saobraćajnici natjerao svoj automobil sve do 417 km/h. Ponosni vlasnik Chirona, češki tajkun Radim Passer, cijeli je događaj snimio i objavio na društvenim mrežama, a onda su stigle osude sa svih strana.

Passer se tada branio kako je bezbjednost bila prioritet pa je tako izabrao ravnu dionicu s tri trake, a vozio je rano ujutro kad je saobraćaj najslabiji. Takođe, automobil je prije odveden na preventivni servis. Naglasio je kako svojom vožnjom nije prekršio nijedan zakon.

Ipak, Passer je pod pritiskom javnosti završio na sudu i par mjeseci kasnije objavljena je odluka. Sud u Stendalu je prihvatio Passerove argumente i oslobodio ga svake krivice. Sud smatra kako nije nikoga ugrozio i da nije prekršio zakon.

U obrazloženju presude sud naglašava kako su uslovi za vožnju bili vrlo dobri, na snimku nije bilo drugih vozila te je Chiron dizajniran za vožnju iznimno velikim brzinama.

Podsjetimo, Passeru, čije se bogatstvo procjenjuje na preko 300 miliona dolara, prijetila je novčana kazna, ali i kazna zatvora do dvije godine.

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije