Auto zanimljivosti

Vozite sa sunčanim naočalama? Nijemci imaju striktna pravila o tome

Vozite sa sunčanim naočalama? Nijemci imaju striktna pravila o tome
Foto: Pexels | Vozite sa sunačanim naočalama? Njemci imaju striktna pravila o tome

Veoma malo vozača u Njemačkoj zna pravila za korištenje sunčanih naočala tokom vožnje. Kad ljeti blješti sunce, mnogi se vozači okreću sunčanim naočalama kako bi osigurali bolju vidljivost ali ova navika pojedine vozače može koštati mnogo novca, piše Fenix Magazin.

Nepravilna upotreba sunčanih naočala u automobilu ne samo da može da ošteti vaš vid već može i da dovede dovesti i do novčanih kazni.

Nošenje sunčanih naočala tokom vožnje je dopušteno i čak se preporučuje u mnogim situacijama. Međutim, postoje određeni kriterijumi koji moraju da budu ispunjeni da bi sunčane naočale bile prikladne za korištenje u saobraćaju.

* Stepen zatamnjenosti: Sunčane naočale treba da imaju maksimalnu zatamnjenost do kategorije 3, što odgovara propusnosti svjetlosti od 8 do 18 odsto. Ova nijansa štiti oči od zasljepljujuće svjetlosti a da pritom ne zamagljuje vid.

* Vid: Ako imate slab vid, sunčane naočale moraju da imaju odgovarajuću korekciju. Bez te prilagodbe postoji opasnost od kazni do 25 evra, jer se to smatra kršenjem uslova za vožnju automobila.

* Smanjenje odsjaja: Polarizovana sočiva su posebno korisne jer mogu smanjiti odsjaj sa sjajnih površina kao što su mokre ceste ili druga vozila.

* Prikaz boja: Soćiva naočala ne bi trebale da previše krive boje kako ne bi ometale prepoznavanje saobraćajne signalizacije i znakova.

* Dizajn i pristajanje okvira: Okvir ne smije da bude preširok ili predebeo kako ne bi ograničio periferni vid. Naočale trebaju dobro pristajati i ne smiju da klize s lica.

* Kvaliteta soćiva: Sočiva visokog kvaliteta bez izobličenja važna su za jasan i oštar vid.

Osim sigurne upotrebe naočala, postoji još jedan, često zaboravljeni rizik: rizik od požara. Prema tvrdnjama vatrogasne službe, naočale koje ostavljate u automobilu mogu da izazovu požar.

To je zbog takozvanog efekta gorućeg stakla, u kojem se sunčeva svjetlost fokusira kroz zakrivljeno sočivo naočala. Ako ovo koncentrisano zračenje pogodi zapaljivi materijal, može da izazove požar, navode njemački mediji.

Da sunčane naočale ne stvaraju probleme, postoje korisni savjeti koje svako može da usvoji:

*Koristite samo naočale koje su odobrene za cestovni saobraćaj i ispunjavaju gore navedene kriterijume.

*Ne ostavljajte sunčane naočale na kontrolnoj tabli ili drugim mjestima u automobilu kako biste izbjegli efekt gorućeg stakla.

Važno je informisati se o zakonskim zahtjevima kako bi vaše naočale zadovoljile potrebne standarde. Ovim mjerama vozači takođe štite svoje vozilo i sebe od mogućih opasnosti. Dobro odabran par sunčanih naočala može ljeto u automobilu učiniti ugodnijim, a ujedno i sigurnijim, pišu njemački mediji.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije