Auto zanimljivosti

Vraća se automobil iz poznate filmske franšize

Vraća se automobil iz poznate filmske franšize
Foto: Printscreen/YouTube | Vraća se automobil iz poznate filmske franšize
N.N.

Zahvaljujući filmskoj franšizi Povratak u budućnost, ovaj automobil je stekao svjetsku slavu, pa se i danas smatra jednim od najprepoznatljivijih i najposebnijih automobila milenijuma.

Priča takođe počinje prije 1975. godine, kada je Džon Zakari DeLorean osnovao DeLorean Motor Company nakon rada na modelima kao što su Pontiac GTO i Firebird.

Tri godine kasnije, počela je sa radom fabrika u Dunmuriju u Belfastu.

I odmah su počeli problemi sa finansijama, koje je na kraju sponzorisala veoma loša prodaja. Prekretnica se dogodila 1982. godine, kada je Džon DeLorean optužen za umješanost u trgovinu drogom. Pušten je, ali je DMC bio zagađen i jednostavno je morao da prestane sa radom.

Ako premotamo unazad nekoliko decenija unaprijed, dolazimo do Stivena Vinna koji je reinkarnirao DMC iz Hambla u Teksasu.

Proizvodnja još čeka, ali fabrika je spremna. Prva posjeta u istoriji fabrike zabilježena je kamerom i postavljena na Youtube kanal Muzeja automobila Petersen.

Fabrika površine oko 3.700 kvadratnih metara spremna je za početak proizvodnje, a trenutno se ispunjavaju zakonski preduslovi za proizvodnju automobila malih serija. Trenutno posluje kao servisni centar u kojem se može istovremeno rukovati sa do 50 automobila, bilo u smislu usluge ili potpunog renoviranja.

A sudeći po zalihama, dijelovi ne nedostaju. Na kraju krajeva, DMC isporučuje do 40 paketa dijelova dnevno širom svijeta.

Fabrika je nastala preseljenjem fabrike iz Belfasta i ima ogromno skladište sa oko četiri miliona dijelova. Vinne je fabriku kupio 1995. godine sa svom proizvodnom opremom i postojećim dijelovima.

Vinne otkriva da se DMC-12 sastoji od 2.850 komponenti, a fabrika ima oko 80 odsto potrebnih elemenata. Među njima je oko 1.000 čuvenih galebova vrata, navodno najskuplji element na cijelom automobilu. Vinne planira pokrenuti tri proizvodne linije.

Prvi je za proizvodnju karoserije, drugi će proizvoditi šasiju, a treći će sastavljati automobil, prenosi B92.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije