Auto zanimljivosti

Vrijednost vespe procijenjena na preko milijardu evra

Vrijednost vespe procijenjena na preko milijardu evra
Foto: Twitter / Printscreen | Vrijednost Vespe procjenjena na preko milijardu evra

​Vrijednost Vespe je procjenjena na više od milijardu evra nakon studije koju je naručila matična kompanija, Piaggio Grupa.

U stvari, procjena vrijednosti renomiranog brenda zapravo premašuje milijardu, pošto je zvanična cifra 1.1 miliona evra.

Studiju koja je došla do ove cifre naručila je Vespina matična kompanija, Piaggio Grupa, a sprovela agencija Interbrand.

"U određivanju finansijske vrijednosti brenda Vespa", stoji u saopštenju, "Interbrand je koristio dokazane tehnike vrijednovanja brenda, uključujući finansijsku analizu sa primarnim i kvantitativnim podacima prikupljenim putem globalnog istraživanja tržišta, sprovedenog na Vespinim ključnim tržištima (Italija, Francuska, Njemačka, Španija, SAD, Vijetnam, Tajland, Indonezija, Kina i Indija)."

Studija je otkrila da su nedavna partnerstva Vespe sa svjetskim brendovima kao što su Disney Pixar na filmu "Luka",  i Dior, kao i specijalno Mickey Maus izdanje Primavere, pomogli da se učvrsti Vespina pozicija kao globalne ikone. "Izvještaj potvrđuje da je Vespa globalno percipiran [kao] više od običnog skutera."

Manfredi Rika, Interbrandov globalni strateški direktor, rekao je: "Izraz 'kultni' se često previše koristi, ali zaista ne postoji drugi način da se definiše ovaj brend."

"Vespa je brend naslijeđa, koji se ipak se stalno razvija; suštinski je italijanski, a opet globalno voljen; to je premijum brend, koji je opet inkluzivan. Naš rad na procjenjivanju ne samo da u brojkama prikazuje uspjeh ovog željenog i traženog brenda – on takođe pokazuje kako Vespa može da označi slobodu i život u životu daleko izvan granica mobilnosti i u nove arene. Kalibar i uspjeh partnerstava brenda govore sami za sebe", prenosi "AutoBlog"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije