Auto zanimljivosti

Zablude o gumama u koje ne treba da vjerujete

Zablude o gumama u koje ne treba da vjerujete
Foto: Ilustracija | Zablude o gumama u koje ne treba da vjerujete
N.N.

Gume predstavljaju dio automobila koji nerijetko zanemarujmo na uštrb svega drugog, pa samim tim nismo sigurni kako da adekvatno brinemo o njima, naročito ako se uzme u obzir da se mogu čuti raznorazni savjeti i preporuke, koje nisu nužno i vjerodostojne.

Hajde da zavirimo u najveće mitove o gumama i saznamo kako da se adekvatno pobrinemo za svoje vozilo:

1) Centriranje trapa je neophodno samo kada se mijenjaju gume

Centriranje trapa, odnosno, poravnanje točkova bi trebalo uraditi barem jednom godišnje, prilikom rotacije guma, ili na svakih pređenih 10.000 kilometara.

2) Dovoljno je mijenjati samo prednje gume

Trebalo bi da mijenjate sve četiri gume istovremeno. Preporučuje se da to učinite nakon svakih 10.000 km, kako bi se gume jednako trošile. Ukoliko niste u mogućnosti da mijenjate više od dvije, najbolje bi bilo da to uradite za zadnju osovinu, jer ona daje najbolju bočnu kontrolu, posebno u krivinama, i pruža stabilnost pri vožnji.

3) Ukoliko ne znate koliko vazduha da upumpate, pratite brojku sa strane

Gume bi trebalo pumpati u skladu sa preporukom proizvođača. Provjerite podatke iz priručnika svog vozila ili sa naljepnice sa podacima o preporučenom pritisku koja se obično nalazi na unutrašnjoj strani vozačevih vrata.

4) Nemojte da upumpate previše vazduha, da gume ne bi eksplodirale

Vaše gume ne mogu da eksplodiraju od prekomjerne količine vazduha, već u slučaju da zakače rupu na putu ili ivičnjak. Svakako ne bi trebalo da ih pumpate preko naznačene granice za pritisak, jer ćete time umanjiti kontakt gume sa putem i izazvati njihovo pojačano trošenje.

5) Vaše gume su zaštićene prisustvom kapica ventila 

Kapice ventila za gume štite od vode i prašine koja bi mogla da se uvuče u njih. Vazduh će neminovno izaći kroz pore na gumama uprkos prisustvu kapica. Da biste obezbijedili dovoljnu količinu pritiska i željeni performans guma, redovno ih pumpajte.

6) Većim točkovima i niskoprofilnim gumama ćete bolje upravljati vozilom

Niskoprofilne gume ne treba izjednačavati sa boljim upravljanjem kolima. Drugi činioci, poput dizajna gume i modela, su takođe važni.

7) Nove gume imaju bolje performanse od starijih

Gume proizvedene ranije će imati iste performanse ukoliko se čuvaju kako treba i nisu oštećene. Gume ne gube na kvalitetu ukoliko su dobro očuvane, piše SgCarMart.

8) Ako pada mnogo kiše, ispustite malo vazduha

Donekle izduvane gume ne ostvaruju bolji kontakt sa podlogom. Povrh toga, brže se habaju na taj način i postoji vjerovatnoća da budu probušene.

9) Da biste mogli da ostvarite veću brzinu koristite trkačke gume

Glatke gume (slik) bolje prijanjaju nego one konvencionalne i namijenjene su isključivo za trkačku stazu. Funkcionišu na suvoj podlozi. Nezakonita je upotreba glatkih guma u saobraćaju i vrlo je nepromišljeno voziti ih po kišovitom vremenu.

10) Nije potrebno mijenjati rezervnu gumu

Rezervne gume za privremenu upotrebu su ujedno i privremeno rješenje. One ne pružaju iste performanse ili izdržljivost kao i obične gume, pa ih ne smijete smatrati dugoročnim rješenjem. Preporučljivo je da s vremena vrijeme provjerite kvalitet svoje rezervne gume, jer i one su sklone postepenom izduvavanju.

11) Sistem za praćenje pritiska u pneumaticima otkriva kada je potrebno mijenjati gumu

Sistemi za praćenje pritiska u pneumaticima (eng. Tyre Pressure Monitoring Systems/T.P.M.S) prate isključivo količinu pritiska u gumama, ali ne ukazuju na istrošenost gume niti u kom trenutku je potrebno da se ona promijeni.

12) Reparacioni set za gume je jeftino rješenje za popravku i održavanje

Većina reparacionih setova su samo privremena zakrpa i namijenjeni su sitnim oštećenjima. Za veću štetu, ovi setovi nisu korisni. Svako oštećenje privremeno zakrpljeno uz pomoć reparacionog seta moraćete kasnije da popravite na adekvatan način.

13) Jednom kada ste primjenili reparacioni set, nemoguće su dalje popravke

Kao što je upravo spomenuto, reparacioni set služi isključivo kao privremeno rješenje. Čim primjetite oštećenje na gumama, odnesite je na adekvatnu i trajnu popravku.

14) Čim vam mehaničar kaže da su gume "ćelave", mijenjajte ih

Na svakom vlasniku automobila je odgovornost da redovno provjerava stanje svojih guma. Ukoliko vam mehaničar naloži da su gume već "ćelave" i spremne za mijenjanje, to ne mora nužno biti istina. Provjerite i sami gazeći sloj pneumatika. Preporučljivo je da imate gazeći sloj do 1.6 milimetara dubine. Sve ispod toga je zrelo za mijenjanje.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije