Auto zanimljivosti

Zaboravljena marka: Adamsa je "ugasio" rat

Zaboravljena marka: Adamsa je "ugasio" rat
Foto: Wikipedia | Zaboravljena marka: Adamsa je "ugasio" rat
N.N.

Jedan od najnaprednijih auta 1910. godine bio je engleski Adams 16 hp.

Imao je kočenje na sva četiri točka (4WB, 4 Wheel Brakes, dok je Ford T do 1927. kočio samo zadnjim), paljenje uz pomoć komprimiranog vazduha, priključak za naduvavanje pritiska, 4-stepenski mjenjač, a pokretao se 4-cilindarskim motorom.

Artur Henri Adams je 1894. s Edwardom R. Hjuitom krenuo  u biznis s parnim postrojenjima i pokretnim trakama, koje je, u više faza razvijao za Oldsmobile.

Do ideje da počne proizvoditi automobile došao je 1905. te je utemeljio Adams Manufacturing Co. i počeo proizvoditi automobile pod brendom Adams-Hewitt, s jednocilindarskim motorom  obima 1724 ccm, 8/10 hp, postavljenim horizontalno u centru vozila. Prekretnica je došla 1907., kad su dobili narudžbu da naprave auto za etiopskog cara, za kojeg su napravili  luksuzni automobil s V8 motorom obima 7270 ccm, snage 35/40 KS.

Potom su razvili seriju naprednih auta 16 hp, ali 1914., početkom Prvog svjetskog rata, nakon ukupno 3.000 proizvedenih primjeraka, proizvodnja se gasi.

Tu nije bio kraj loše sudbine, jer 7.5.1915. A. H. Adams nestaje u valovima Atlantika, nakon što je njemačka podmornica U-20 potopila luksuzni prekookeanski putnički parobrod RMS Lusitania.

(autoportal.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije