Auto zanimljivosti

Zamijenio devet motora i četiri mjenjača na Kiji zahvaljujući garanciji

Zamijenio devet motora i četiri mjenjača na Kiji zahvaljujući garanciji
Foto: Pixabay/DomPixabay | Amerikanac zamijenio devet motora i četiri mjenjača na Kiji zahvaljujući garanciji

Korejska korporacija Hyundai-Kia je barem na papiru poznata po najboljoj fabričkoj garanciji u automobilskoj industriji.

Barem u Sjedinjenim Američkim Državama važi u trajanju od deset godina ili 160 hiljada kilometara, zavisno od toga koji uslov prvi istekne, i to na motor i mjenjač ukoliko ste kupili automobil nov. Ali, prije nekih petnaestak godina, kada je svijet prolazio kroz veliku recesiju, a prodaja četvorotočkaša značajno opala, automobilski proizvođači su nudili i neke zaista nezamislive ponude.

Primjera radi, tokom jednog kratkog perioda je bilo moguće dobiti doživotnu garanciju na motor i mjenjač ukoliko potrošite novac na novu Hondu i Chrysler, a među takvim ponudama je bila i korporacija Hyundai-Kia.

Firma iz Južne Koreje je eliminisala ono "160 hiljada kilometara", što znači da je vlasnik dobijao fabričku garanciju na motor i mjenjač u trajanju od deset godina. I ako je vjerovati zanimljivoj temi na društvenoj mreži Reddit, jedan Amerikanac je pogodnost toliko iskoristio do maksimuma da je svojim krosoverom prešao nešto manje od milion kilometara i pri tom o trošku servisa zamijenio motor čak devet puta.

Nismo sigurni koliko je priča istinita pošto je ispričao mehaničar iz lokalnog servisa, ali je vlasnik navodno kupio krosover Sorento 2012. godine i s njim dobio garanciju na motor i mjenjač u trajanju od deset godina, bez ograničenja kilometraže. Iako ga je redovno održavao, što potvrđuje dokumentacija koja kaže da je zamijenio ulje u motoru 203 puta, a u mjenjaču dvadesetak puta, Sorento ove generacije nije bio poznat po posebnoj pouzdanosti.

Mehaničar kaže da je vlasnik zamijenio motor čak devet puta, što znači da je sa svakim od njih prešao tek nešto više od sto hiljada kilometara prije nego što bi popravke postale finansijski teže od ugradnje novog motora. U istom periodu je zamijenio i četiri mjenjača.

Iako je Theta II benzinac zapremine 2,4 litre kasnije usavršen i možemo ga naći ispod hauba raznih modela Hyundaija i Kije, sve do današnjeg dana, one rane generacije nisu bile pretjerano pouzdane. Štaviše, korejski gigant je sprovodio razne opozive, borio se s tužbama nezadovoljnih vlasnika, plaćao kazne i još mnogo propatio kako bi se nagodio s bijesnim kupcima, pa sam podatak da je ovam Sorentu moralo da se "mijenja srce" čak devet puta i donekle ima smisla. Doduše, mehaničar kaže da i pored sprovođenja održavanja u skladu s uputstvima iznijetim u knjizi, vlasnik nije pretjerano pazio kako vozi krosover i određene krivice za probleme idu i na njegov račun.

Nakon što je garancija istekla početkom ove godine, vlasnik je salonu prodao Sorento gdje ga je servisirao sve ove godine za sumu od 1.425 američkih dolara, i od njih kupio Saturn Vue (u ostatku svijeta poznatiji kao Opel Antara).

Tokom godina smo mogli da čujemo mnogo horor priča o tome kako proizvođači ne žele da održe obećanje povodom fabričkih garancija, ali u ovom slučaju jedan izložbeno-prodajni salon Hyundai-Kije ga je definitivno ispoštovao… Pa makar ga to koštalo devet novih motora i još četiri nova mjenjača.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije