Auto zanimljivosti

Zašto dizelaši imaju veći obrtni moment od benzinaca?

Zašto dizelaši imaju veći obrtni moment od benzinaca?
Foto: Ilustracija | Zašto dizelaši imaju veći obrtni moment od benzinaca?

Obrtni moment se često naglašava kod vozila, a što je to zapravo i koji je razlog da dizelski motori imaju veći obrtni moment nego benzinski?

Obrtni moment računa se množenjem sile i kraka na kojem ta sila djeluje, što znači da motori koji imaju duže klipove ujedno imaju i veći obrtni moment. Obrtni moment je sila koja pokreće automobil. Ta sila gura klip te na taj način djeluje na korjenasto vratilo u motoru te se na ovaj način stvara obrtni moment.

On zavisi od pritiska u cilindru koji je kod modernih turbodizelaša oko 20 bara dok je kod benzinskih vozila upola manji. Ovo u konačnici znači da vozači dizela imaju za svoje performanse na raspolaganju znatno veći obrtni moment pri znatno nižim obrtajima.

Kako bi se iskoristio cijeli potencijal kojeg nudi benzinski motor, treba ga vrtjeti u visoke obrtaje. Kod običnih limuzina ti obrtaji dosežu i preko 6000 u jednoj minuti, a primjera radi u automobilima koji se koriste u Formuli 1 dosežu i vrtoglavih 19000 obrtaja u minuti. Kod novih dizelskih motora, prije svega turbodizelaša, razvija se mnogo veći obrtni moment i to u području obrttaja koji se najviše koristi, odnosno između 2000 i 3000 obrttaja u minuti.

Dakle, ono što je najbitnije kod dizelskih motora kada govorimo o obrtnom momentu jest činjenica da oni razvijaju mnogo veću snagu u srednjem području obrtaja. U konačnici ovi motori imaju odlična međuubrzanja, a mogu voziti od malih do velikih brzina u određenom stepenu i to bez da se mijenjaju stepeni prijenosa, prenosi autopress.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije