Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Zašto kamioni u Južnoj Americi posjeduju boks iza kabine?

Zašto kamioni u Južnoj Americi posjeduju boks iza kabine?
Foto: Ilustracija | Zašto kamioni u Južnoj Americi posjeduju boks iza kabine?
N.N.

Kada čujemo izraz "kamion s vrećom za spavanje", obično momentalno zamislimo gigantski američki kamion koji posjeduje praktično neograničenu količinu prostora na raspolaganju za vozača, baš iza mjesta predviđenog neposredno uz upravljač.

Nekom možda padne na pamet i neka moderna verzija evropskog kamiona koja nudi skučen, ali ergonomski izvanredno organizovan prostor iza vozača. Bilo kako bilo, vlasnici kamiona iz daleke, i ovih dana mrske za pominjanje, Argentine, pa i Brazila, prinuđeni su da instaliraju dodatne boksove iza (glavnog) kabinskog.

Nazvan kao "dodatak kabini", ili na primjer kao "dodatna kabina", montiran je pod prisilom novouvedenih zakona u južnoameričkim državama.  Vlasti su imale opravdan razlog za ovaj potez, a on se krije u činjenici da su male i, ekonomski relativno nemoćne kompanije kupovale kamione nižih segmenata koje su potom koristile za dugometražne distance.

Ovaj, praktično kavez koji vidimo iza putničke kabine je obično mali boks koji je izrađen od materijala skinutih s neke druge ("prave") kabine. Ponekad se taj boks koristi i kao prtljažnik, ali najčeše služi za noćni odmor vozača, iscrpljenih višečasnovnom vožnjom na dugim relacijama.

Postavlja se logično pitanje u pogledu toga kako argentinske vlasti gledaju na ovakve zahvate na vozilu izvedene u sopstvenoj režiji. Nažalost, zbog velikog stepena siromaštva u ovom kraju svijeta, pa i Argentini, posmatranoj izolovano, ovakve "skalamerije", postavljene najčešće bez ikakvog atesta, se tolerišu.

Ovo naravno važi jedino u situacijama u kojima je u pitanju transport robe, dok su kontrole strože u sekotru prevoza ljudi.

(AutoRepublika)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije