Auto zanimljivosti

Zašto poklopac za rezervoar nije uvijek na istom mjestu

Zašto poklopac za rezervoar nije uvijek na istom mjestu
Foto: Pexels/Erik Mclean | Zašto poklopac za rezervoar nije uvijek na istom mjestu

Ukoliko ste nekad pozajmili automobil od prijatelja ili ga iznajmili od Rent a car agencije, prilikom posjete benzinskoj pumpi sigurno ste imali enigmu - sa koje je strane poklopac rezervoara?

Kod nekih automobila se otvor za gorivo nalazi na lijevoj, kod nekih na desnoj strani, a postoji više razloga zbog čega je to tako.

Prilikom projektovanja novog modela, inženjeri imaju slobodu da otvor za gorivo postave na onu stranu koja je najpraktičnija. Faktori koji utiču na ovu odluku su dizajn, lokacija komponenti kao što su motor i rezervoar, ali i samo podvozje. Različite komponente koje su smještene u podvozju i pogonskom sklopu često prilikom izrade projekta novog automobila inženjere dovode do različitih ograničenja u pokušaju usmjeravanja cijevi za točenje goriva na istu stranu na svakom vozilu.

Kada bi se gledala geografija, logika je da Evropljani i Amerikanci imaju poklopac rezervoara na lijevoj strani, jer je tako lakše parkirati bliže pumpi za gorivo, a i sam proces točenja je jednostavniji. Sa druge strane, moguće je da bi vozači iz Velike Britanije, Australije, Novog Zelanda, Japana i Kine više voljeli da je otvor za gorivo sa desne strane, ali se često dešava da baš britanski i japanski modeli imaju poklopac rezervoara na lijevoj strani, a evropski i američki na desnoj.

Želja vozača uopšte ne utiče na poziciju otvora za gorivo, a iako postoje propisi o tome gdje treba postaviti poklopac rezervoara, ni oni ne određuju stranu na kojoj bi trebalo da se nalazi. Pravila koja se odnose na sisteme goriva u automobilu zahtijevaju da poklopac rezervoara bude smješten na najširem dijelu automobila, daleko od svih zona "gužvanja" lima kod sudara i bezbjedno od kapanja na vruće dijelove izduvnog sistema ili električne žice.

Sada bi bilo i besmisleno da svi automobili imaju otvor za gorivo na istoj strani, jer bi se na benzinskim pumpama stvorile gužve pošto bi većina vozača željela da im pištoj za gorivo bude na strani gdje se nalazi poklopac rezervoara.

I za kraj jedna zanimljivost: Ako ne možete da se sjetite na kojoj strani automobila koji vozite se nalazi poklopac rezervoara, jednostavno pogledajte strelicu na instrumentu koji pokazuje nivo goriva. Većina automobila ima pokazivač na instrument tabli koji bi mogao da vas spase vraćanja u automobil i premiještanja na drugu stranu.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije