Auto zanimljivosti

Zašto se Porsche "pali" s lijeve strane?

Zašto se Porsche "pali" s lijeve strane?
Foto: Ilustracija | Zašto se Porsche "pali" s lijeve strane?

Često smo čuli o italijanskoj, francuskoj, germanskoj školi dizajna, ili pak o korporativnom stilu ovog ili onog proizvođača.

Nije čudo, svako tržište je priča za sebe, svaki konstruktor njeguje neke osobenosti, pa su i kupci na pojedinim tržištima specifične naravi. 

Tako se može zapaziti, na primjer, da Nijemci najčešće instaliraju rotacioni prekidač kojim se upravlja rasvjetom na vozilu, uz sve druge autentične detalje koje za sebe zadržavaju pojedine marke.

Eto na primjer, u vozilima marke Porsche, baš pored prekidača za svjetlosnu signalizaciju, davnih dana je postavljena kontakt brava za startovanje agregata. Sve to s lijeve strane. To je već postao zaštitini znak Porschea i dio njegovog, slobodno možemo reći, neodoljivog šarma. 

Ali, onda se čovjek logično zapita: Pa zašto to nisu izveli kao svi ostali, nego se tu nešto kao prave pametni? Ključu je mjesto desno od volana, zar ne?

Najčešće se sreće obrazloženje ovog fenomena koje govori o tome da je rešenje lansirano zahvaljujući oštroj konkurenciji u ono doba. Naime, u nekom ranijem periodu su trke izdržljivosti započinjale na specifičan način, odnosno vozači su morali da "utrčavaju" u vozilo, startuju motor i tek onda da krenu. Takav start trke se odigravao u takozvanom "Le Man stilu".

Vozači su pred početak trke bili postrojeni, pa su se zapravo suočavali s vozilima s ugašenim motorom, postrojenim na stazi u obliku riblje kosti. Zatim su morali da dotrče do automobila i pokrenu motor, prije nego što bi "poleteli". Iz tog razloga su inženjeri Porschea izmestili kontakt bravu s lijeve strane, kako bi takmičari mogli jednu ruku da iskoriste za pokretanje motora, a drugu za rukovanje ručicom mjenjača. Najbrži mogući start je tako bio zagarantovan.

Međutim, nekako nam ova romantičarska priča, pa čak i kada je s primjesama razvijenog takmičarskog duha, želje za pobjedom i dokazivanjem superiornosti, baš i nije spojiva s germanskim mentalitetom. Prije će biti da su Nijemci izračunali da su troškovi materijala u izradi vozila niži na taj način, prevashodno misleći na kraće kablove.

Čak i tako mala ušteda, u razrušenoj i siromašnoj posljeratnoj Njemačkoj, kompaniji iz Cufenhauzena je značila puno. Ipak, zvanična verzija, ona koju je prigrlio Porsche, govori o nadmetanju i trkama, kao glavnom okidaču za odluku o izmještanju mjesta za postavljanje kontakt brave na lijevu stranu.

Uostalom, evo i kratkog, pojašnjavajućeg video klipa koji je na YouTube okačila neka od filijala njemačke marke.

(Auto Republika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije