Auto zanimljivosti

Zbog lažiranja sa izduvnim gasovima uhapšen jedan od direktor Poršea

Zbog lažiranja sa izduvnim gasovima uhapšen jedan od direktor Poršea
Foto: AFP | Zbog lažiranja sa izduvnim gasovima uhapšen jedan od direktor Poršea
Beta

Jedan od menadžera Poršea priveden je u Njemačkoj u okviru istraga vezane za skandal oko namiještanja testova za dizel izduvne gasove, rekao je danas portparol tog proizvođača automobila.

 

Direktor Poršea Oliver Blume obavijestio je zaposlene da je tužilaštvo u Štutgartu naložilo pritvor jednog od menadžera kompanije, rekao je za Frans pres portparol te firme, proizvođača luksuznih vozila koja je dio grupe Folksvagen.

Prema navodima njemačkih listova Bild i Virtšaftvohe, radi se o Jergu Kerneru, bivšem direktoru za motore u Poršeu, koji je radio za Audi, još jednu od filijala Folksvagen grupe, kada je izbio skandal.

Portparol tužilaštva u Štutgartu je potvrdio da je u srijedu uhapšen osumnjičeni zbog rizika od bjekstva i skrivanja dokaza, neposredno poslije pretresa usmjerenih na dva zvaničnika i jednog bivšeg zaposlenog u Poršeu. On nije naveo njegovo ime samo je rekao da je priveden juče uveče.

Njemačka policija pretresla je prije dva dana deset lokacija na jugu Njemačke u okviru istrage protiv sadašnjih i bivših menadžera kompanije Porše u okviru istrage o lažiranju testova izduvnih gasova.

To je bio prvi pretres usmjeren na Porše u okviru skandala koji potresa cijelu grupu Folksvagen od kraja 2015.

Folksvagen je priznao da je opremio 11 miliona dizel vozila, od kojih oko 600.000 u SAD, softverom koji može da lažira rezultate testova izduvnih gasova, i da sakrije emisije koje su čak i 40 puta veće od dozvoljene norme.

Pretresi su već sprovedeni u prostorijama Folksvagena i njegove filijale Audi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije