Auto zanimljivosti

Zbog troškova života automobili postaju nedostupni

Zbog troškova života automobili postaju nedostupni
Foto: Pixnio | Zbog troškova života automobili postaju nedostupni

​Anketa među 2000 vozača iz Velike Britanije sugeriše da povećani troškova života imaju značajan uticaj na vozačke navike mnogih jer traže jeftinije gorivo, smanjuju količinu vožnje, dijele putovanja s porodicom ili kolegama i odlažu planove za zamjenu vozila.

Kako piše britanski "Auto Express", firma Close Brothers Motor Finance je anketirala vozače o tome šta rade i planiraju da učine kako bi pokušali da smanje troškove svoje vožnje. 71 odsto ih kaže da su ili kupovali jeftino gorivo ili to namderavaju da učine, dok je 63 odsto ili smanjilo količinu vožnje ili planiraju da to smanje u budućnosti.

Nevjerovatnih 43 odsto vozača se koristi javnim prevozom češće ili planira to da učini, a rastući troškovi su uticali i na odluke o zamjeni vozila: 22 odsto vozača odlaže prelazak na električni automobil, dok 37 odsto odlaže kupovinu automobila bilo koje vrste, pokazuju brojke.

Kako navodi "Index", vijesti nisu dobre za školsku djecu jer istraživanje pokazuje da je do 12 odsto vozača zamolilo svoje potomke da pješače u školu, a još 9 odsto to namjerava da učini u budućnosti.

24 odsto ispitanika se riješilo drugog ili trećeg automobila ili razmišljaju o tome, dok je gotovo 20 odsto počelo da aplaćuje gorivo osobama koje voze u automobilu.

Ne iznenađuje da 33 odsto ispitanih ljudi razmišlja o prelasku na efikasnije vozilo, dok je 21 odsto već kupilo bicikl, a još 9 odsto to namjerava da učini u sljedećoj godini, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije