Auto zanimljivosti

Zemlje lideri po proizvodnji automobila u posljednjih 70 godina

Zemlje lideri po proizvodnji automobila u posljednjih 70 godina
Foto: YouTube/Screenshot | Zemlje lideri po proizvodnji automobila u posljednjih 70 godina

Najveći svjetski proizvođač automobila u 2019. bila je Kina, sa čak 27.290.302 vozila, što je za preko 2,5 puta više u poređenju sa najbližim pratiocem. Međutim, Kine nije ni bilo na listi top-10 do prije samo dvije decenije.

Aktuelni lider do prije samo 20-ak godina nije bio među prvih deset svjetskih proizvođača automobila, da bi se na njoj pojavio tek 1997. godine, sa relativno skromnih 1,6 miliona proizvedenih vozila godišnje. Tada je uslijedio nevjerovatan rast proizvodnje u Kini koji se 2019. zaustavio na nešto više od 27 automobila miliona napravljenih u domaćim fabrikama.

Ovdje treba napomenuti da se u ukupan broj izrađenih vozila u jednoj državi računaju i ona koju strani proizvođači sklapaju u svojim fabrikama koje su izgradili u inostranstvu - sa ili bez pomoći države domaćina.

Lista prvih 10 država na svetu po broju napravljenih automobila se znatno razlikovala te 1950. godine, kojom počinje video na YouTube kanalu Data is Beautiful Stats gde je prikazana animirana tabela top-10 najvećih proizvođača u posljednjih sedam decenija, prenosi sajt AutoRepublika.

Zanimljivo je da su od 1950. ubjedljivo prve na listi Sjedinjene Američke Države, u kojima se sve do početka 1960-ih godišnje sklapalo više automobila nego u ostalih devet država zajedno!

Kasnije se ta razlika postepeno smanjivala, a prva zemlja koja je uspjela da najprije zaprijeti, a zatim i da prestigne SAD po broju proizvodenih vozila u jednoj godini, bio je Japan, davne 1975. godine.

Pogledajte kompletan video u kome je prikazano kako se mijenjao redoslijed top-10 zemalja po proizvodnji automobila, iz godine u godinu, za posljednjih sedam decenija:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije